[rev_slider hotel-izvor]

Bukovička Banja, Aranđelovac

Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji i tome što je bila omiljena destinacija kneza Miloša i dinastije Obrenović. Bukovička Banja je uključena u program Kraljevskih banja Srbije. Danas je značajan centar za rehabilitaciju.

Grad Aranđelovac i Bukovička Banja se nalaze u srcu Šumadije, podno zelenih planina Bukulje i Venčaca, na nadmorskoj visini od 270 metara.

Blagotvorna svojstva bukovičke kisele vode korišćena su tokom dva veka za opravak i lečenje. Danas se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Bukovička banja“, na bazi lekovitosti mineralne vode, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapijskeske metode u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, kao i povrede i oboljenja lokomotornog sistema. U rekreacionom bloku, pored standardnih hidroterapijskih procedura, postoji: bazen sa đakuzi kupkom i podvodnom masažom, sauna, hidrokinetički tuševi, tuš-masaža sa promenljivim pritiskom i temperaturom, blatne kupke i fitnes kabinet.

U rekreacionom bloku, pored standardnih hidroterapijskih procedura, postoji: bazen sa đakuzi kupkom i podvodnom masažom, sauna, hidrokinetički tuševi, tuš-masaža sa promenljivim pritiskom i temperaturom, blatne kupke i fitnes kabinet.

Aranđelovac je najpoznatiji po blagotvornosti kisele vode kojom je još 1811. godine svoje zdravlje krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru, a početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode „Knjaz Miloš“.

Za vreme druge vladavine, na proputovanju kroz varošicu, knjaz Miloš daje obećanje da će podići crkvu „Svetij Aranđel“, pa Dekretom od 1. avgusta 1859. godine to i potvrđuje i u poslednjoj rečenici kaže: „… varoš Vrbica nek se od sad zove Aranđelovac.“

Trgovačko-zanatska zona danas je zaštićena kao stara čaršija kojom se, kao i nekad, nižu radnje, kafei, poslastičarnice, restorani… Ulica danas nosim ime osnivača grada, knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pećini Risovača. Orašac, treća zaštićena zona, nalazi se na ulazu u grad. Spomenik ustanicima iz Prvog srpskog ustanka u Orašcu nalazi se u okviru  memorijalnog kompleksa Marićevića jaruga gde je započeto stvaranje moderne srpske države, a Karađorđe izabran za vođu ustanka.

Grad Aranđelovac je vizuelno prepoznatljiv po velelepnoj zgradi hotela „Staro zdanje“, građevine stare preko 150 godina, koja potiče iz vremena dinastije Obrenović kao i po veličanstvenom gradskom tj. banjskom parku banje koji se prostire na površini od 21,5 ha sa stalnom postavkom mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora.

Bukovička banja je balenoklimatiko lečilište, u kome direktan i indirektan uticaj vegetacije , vode i vazduha stvara jedinstven ambijent povoljan za odmor, boravak i relaksaciju i pruža izvanredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista.

Pre svega banja je jedinstvena jer se nalazi u jednom od najstarijih i najlepših sačuvanih gradskih i banjskih parkova Srbije. Park je proglašen za jedinstven muzej najveće savremene zbirke skluptura na otvorenom, u jednom materijalu – belom venćaćkom mermeru.

Pored četiri izvora hladne mineralne vode temperature 13-14 stepeni, postoji i hipotermalni izvor sa temperaturom sa temperaturom vode od 25 stepeni. Vode se razlikuju po temperaturi, količini ugljene kiseline i koncetraciji mineralnih sastojaka.

Mineralna voda je natrijum-karbonatna i kalcijum hidrokarbonatna, gvožđevita . Svrstana je u red najpoznatijih evropskih i svetskih alkalno-ugljenih kiselih voda, blagotvornog okrepljujućeg i osvežavajućeg dejstva na čovekov organizam, širokog dijapazona lekovitosti, a poseduje i preventivno, profilaktičko svojstvo ako se redovno koristi po preporuci lekara.

Mineralna voda Bukovičke banje ima lekovita svojstva pijenjem kod:

 • oboljenja i stanja hepatobilijarnog trakta
 • gastrointestinalnog trakta
 • diabetes mellitus-a
 • oboljenja mokraćnih puteva

Kupanjem u mineralnoj vodi se leči:

 • apaljenski, ekstraartkularni i degenerativni reumatizam
 • To su glavne indikacije, koje su klinički potvrđene a preduzimanjem mera fizikalne medicine, higijensko dijetalnog režima, klimatske faktore, indikaciono područje ma širi spektar:
 • rekonvalescenti
 • postreumatska stanja
 • lakši oblici hipertenzije i srčanih oboljenja
 • psihički zamoreni
 • neurastenije
 • anemije
 • nespecifična plućna oboljenja
 • hronična oboljenja i stanja ženskih organa

 

Hotel „Izvor“ Aranđelovac

Luksuzan hotel “Izvor” je kongresno SPA & wellness resort hotelsko zdanje koje se prostire na preko 32.000 m2.

Ovaj prestižni hotelsko-turistički kompleks će svoje goste očarati skladnom arhitekturom, modernim enterijerom i najvišim nivoom usluge i sadržaja iz kog posebno ističemo wellness centar sa devet bazena sa preko 1000m2 vodenog ogledala sa prirodnom, lekovitom, termomineralnom vodom, prečišćenom najsavremenijom tehnologijom. Posebnu celinu čini veliki aqua park sa tri bazena, dvanaest slajdova za odrasle, tri slajda za decu i mnoštvom atrakcija.

Ukoliko Vam je potreban odmor od svakodnevnog stresa, mir i tišina, porodično druženje i relaksacija, lagane šetnje i izleti u prelepim izletištima,  dani proslave i druženja, organizovani kongresi, sportske pripreme, opuštanje  u mineralnoj vodi, SPA tretmani i masaže, treninzi i fitness, avantura u aqua parku – sve to ćete pronaći u hotelu “Izvor”!

Ujedno ćete uživati u raznovrsnoj svetskoj kuhinji, kao i u domaćim gastronomskim specijalitetima, koje samo za Vas pripremaju najbolji internacionalni i domaći kuvari.