Jahorina

Jahorina – najlepša je planina Bosne i Hercegovine i šire, bar tako kažu obzirom da je konkurencija zaista prevelika. Ipak, Jahorina  je „priča za sebe“ i zaista prva, bar kada je planinski turizam u pitanju. Smeštajni kapaciteti, ski staze i ukupna izgrađena infrastruktura svrstavaju je u red najpopularnijih turističkih destinacija u ovom delu Balkana. Recimo da su joj direktni konkurenti Kopaonik u Srbiji ili Bansko i Borovec u Bugarskoj… Planinskih lepotica ovog reda, dakle, zaista nema mnogo…

jahorina

Međutim, među gore nabrojanim, Jahorina se izdvaja po još jednom kriterijumu – Olimpijska planina!
Sinonim „Olimpijska planina“ ili „Olimpijska lepotica“ Jahorina je stekla jer su se velikim delom baš na njoj (olimpijska borilišta na Jahorini) održale čuvene četrnaesete zimske Olimpijske igre u Sarajevu (1984. god.) nadomak koga se pozicionirala i Jahorina. Ne kažemo slučajno „čuvene“ Olimpijske igre u Sarajevu. Naime, pored onih u Barseloni ’92. godine, kažu upućeni, ovo je bila Olimpijada koja je svom gradu domaćinu donela najveći, takoreći maksimalan, preporod u doslovno svakom smislu. Takođe, zvanično su to do tada bile najbolje organizovane zimske olimpijske igre (MOK), a nezvanično su to i dan danas što je, kažu u Sarajevskim vlastima, dalo ideju i inicijativu da se Sarajevo (sa Jahorinom, naravno) jednog dana ponovo pojavi kao domaćin ZOI. Do tada, morate da se vinete put Jahorine da vidite i osetite tu lepotu, jedinstven i neponovljiv zmski ugođaj…

Jahorina vam nudi ukupno 20 km uređenih staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina). Ski centar poseduje četiri žičare i četiri ski-lifta. Pod snegom je prosečno 175 dana u godini, u vremenskom periodu od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi ukupno 106 cm.

Na Jahorini možete da skijate, klizate, uživate u ekstremnim sportovima kao što je vožnja board-om, možete da obilazite slikoviti krajolik na motornim sankama… ili da se, jednostavno, odmarate.

Interesantna je i priča o poreklu imena Jahorine koje u originalu glasi „Javorina“, po stablu planinskog ili grčkog Javora (lat. acer heldreichii) karakterističnom za ovu planinu. Ime „Jahorina“ potiče iz doba turske okupacije zahvaljujući glasovnoj promeni „V“ u „H“ karakterističnoj za turski jezik.

Inače, Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija i zaštitni simbol Jahorine. Ujedno, Jahorina je najsevernije stanište ove vrste drveta.

Prepoznatljiv motiv sa Jahorine su guste šume i bistri planinski izvori i potoci prebogati ribom. Stoga, Jahorina je popularna i privlačna i za ribolov kao i za izletnike i ekskurziste tokom čitave godine, ne samo zimi. Jahorina je, između ostalog, bogata i kupinom, malinom, borovnicom, brusnicom, jagodom i nanom kao i biljkama: zovom, maslačkom i kantarionom.

Jahorina pripada sistemu Dinarskih alpa. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1 300 do 1 900 m a njen najviši vrh je Ogorjelica sa 1 916 metara nadmorske visine. Blizina Sarajeva (30 km) i Pala (15 km) ovu turističku destinaciju čini još atraktivnijom i pogodnijom za zimovanje.

jahorina hoteli

Hotel “Bistrica” je najveći i najčuveniji „preživeli“ hotel iz doba Olimpijade. Kažu da je u to vreme bio prvenac u sveopštoj trci za najviše zvezdica.
Kada kažemo „preživeli“ na žalost, ne možemo da se ne osvrnemo na zla vremena i ratne vihore devedesetih koji nisu zaobišli ni Jahorinu. Čuveni hoteli “Šator”, “Partizan”, “Mladost” i “Jahorina” nisu preživeli ratna razaranja. Ipak, nove vremena i novi ljudi donose nova dobra te je danas najbolji i najčuveniji hotel “Termag” koji može da se poredi sa svim svetskim objektima tog tipa.

Ukoliko smo vas motivisali ovim kratkim člankom, javite nam se a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da organizujemo Vaš boravak na Jahorini i učinimo ga nezaboravnim i jedinstvenim doživljajem kako smo to naveli negde u ovom tekstu.