Kraljevo

Grad Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, na ušću Ibra u Moravu, u kotlini između pitomih Šumadijskih i surovijih Kopaoničkih masiva. Kraljevo je izgrađeno na jednoj od najvažnijih saobraćajnih raskrsnica srednjeg dela Srbije. Nalazi se 180 km južno od Beograda, a 185km severno od Prištine, 400 km, udaljeno od Jadranskog a 600 km od Egejskog mora. Od vrha Kopaonika deli ga 100 km i Goča 30km.
U okolini Kraljeva ima mnogo banjskih lečilišta: Vrnjačka, Mataruška, Bogutovačka i Sirčanska Banja.

Veliki kulturno – istorijski značaj gradu doprinose manastiri Žiča, Studenica i Ljubostinja, a na grbu grada Kraljeva stoje 7 kruna koje simbolizuju sedam krunisanja srpskih kraljeva u manastiru Žiča. Kraljevačka oblast iznedrila je i mnoga značajna imena srpske istorije, a posebno mesto zauzima Rastko Nemanjić, kraljević koji se odrekao krune zarad većih vrednosti, te je osnovao prvu srpsku školu i prvu srpsku bolnicu, izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi patrijarh, a potom pošao od sela do sela prosvećujuci srpski narod i tako postao Sveti Sava, časno ime i ponos Srbije, a u njoj Kraljeva i okoline.

U Kraljevu i okolini ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika: Gospodar-Vasin konak (trenutno u posedu SPC), manastiri Žiča i Studenica i srednjovekovni grad Maglič.
Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ je osnovana 1945. godine. Preteča današlje ustanove je Čitaonica Karanovačka osnovana 1868. godine. Knjižni Fond biblioteke čini 200.000 jedinica, fond periodike 176 naslova časopisa i 26 naslova novina. Biblioteka poseduje elektronski katalog svog celokupnog fonda. Od 1971. godine biblioteka objavljuje časopis za književnost, kulturu i umetnost „Povelja“. Biblioteka ima razvijenu kulturno – obrazovnu delatnost, organizuje književne večeri, promocije, predavanja, izložbe i programe za decu, a takođe se bavi i izdavačkom delatnošću. Biblioteka je i organizator najznačajnije manifestacije u kulturi Kraljeva, Žičkog duhovnog sabora – Preobraženje, na kojoj se dodeljuje prestižna književna nagrada Žička hrisovulja.
Narodni muzej u Kraljevu, osnovan 1950. godine, bavi se zaštitom kulturnih dobara, istraživačkim i naučnim radom. Vredni i reprezentativni predmeti smešteni su u okviru istorijske, etnološke, arheološke i umetničke zbirke. U muzejskoj galeriji, pored reprezentativnih izložbi održavaju se i koncerti klasične muzike.
Organizovanu zaštitu arhivske građe sprovodi Istorijski arhiv, koji ima oko 280 fondova i pet zbirki. Ova ustanova poseduje bogatu biblioteku, koja omogućava uspešniji rad kako radnicima Arhiva tako i onima koji u naučno-istraživačkom radu koriste arhivsku građu.

Kraljevačko pozorište je osnovano 1949. godine kao profesionalno pozorište pod nazivom Narodno pozorište Kraljevo. Tokom godina postojanja nekoliko puta je menjan status ove ustanove od profesionalnog, preko amaterskog da bi od 1996. godine ponovo dobilo status profesionalnog pod nazivom Kraljevačko pozorište.
Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu je jedan od najvećih u Republici Srbiji. Njegove osnovne delatnosti su zaštita kao i restauracija kulturno – istorijskih spomenika, naučno – istraživački rad i prezentacije kulturnog nasleđa, za čije je sprovođenje nadležan u čak 26 opština Republike.
Svoj doprinos u negovanju i razvijanju kulture daju i Kulturno prosvertna zajednica, Književni klub „Kraljevo“, Udruženje likovnih umetnika „Vladislav Maržik“, Kulturni centar „Ribnica“, Multimedijalni centar „Kvart” i drugi

Kraljevo se danas smatra interesantnim turističkim mestom, kome dosta doprinosi blizina banja: Vrnjačke, Mataruške i Bogutovačke, planina: Kopaonik, Goč, Čemerno, Kotlenik, Stolovi, Tu su i mnogi zanimljivi događaji, poput Veselog spusta, Dana jorgovana, likovnih kolonija…