Šabac

„Voleo sam u Šapcu kraj Save, jednu malu, njene oči plave…“, verovatno svako (bar u sebi) zapeva stihove ove narodne pesme dok preko savskog mosta sa „vojvođanske“ strane ulazi u Šabac. U Šabcu, sa prigradskim naseljima, živi oko 70.000 stanovnika a opštinu osim reke Save oivičava i Drina. Osnovni privredni potencijali Šabačkog kraja su kvalitetno zemljište pogodno za sve vrste poljoprivredne proizvodnje, a vode reka pogoduju razvoju brojnih privrednih grana; industrije, vodoprivrede, poljoprivrede, rečnog saobraćaja i turizma.

Grad ima bogatu istoriju, a posebno treba istaći razvoj kulturnih objekata. Ključni period na koji se ovaj projekat konceptualno i tematski oslanja je 19. vek, tačnije period dolaska Jevrema Obrenovića na vlast (1816. godine) do svetskih ratova u kojima je grad pretrpeo velika uništenja. Raznim istraživanjima otkriveno je da je Šabac izuzetno slabo vidljiv na turističkoj mapi Srbije i portalima koji se bave prezentacijom i afirmacijom Srbije kao turističke destinacije. Šabac se uvek pominje kao glavni grad mačvanskog regiona, ali bez pravog osvrta na osobenosti javnog i kulturnog života samog grada u odnosu na neposredno ruralno okruženje. Upravo u tome je nastojanje šapčana, da pre svega svoje stanovnike, pa jednako tako i sve goste grada upoznaju sa svim lepotama Šabca i okoline.

Kulturni život Šabac iznosi kroz niz manifestacija koji se održavaju u toku godine, poput: Bogojavljenskog plivanja, Uskršnjeg rok maratona, Noći muzeja, Moto skupa Šabac, Festivala „Ruže Lipolista“, Plivačkog maratona, Šabačkog letnjeg festivala, Mišarskog višeboja, Čivijade, Fićijade, Šabačkog vašara, Šabac plus demo festa, Oktobarskog salona, Jazz&blues festivala, Godišnji koncerat KUD-a „Abraševića“. Od otvaranja Škole za umetničke zanate, umetnost je popularna među mladima u Šapcu, te postoji veliko interesovanje za sve oblasti vizuelnog umetničkog stvaralaštva.U organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca Šapca redovno se održavaju izložbe mladih stvaralaca.

Šapčani provode vreme na različite načine, grad ima tvđavu na reci i gradsku plažu, veliki broj sportskih terena, hipodrom i gradski stadion koji služi za fudbalske mečeve i takmičenja u atletici. U Šabcu postoje dva veća parka i mnoštvo malih otvorenih prostora namenjenih okupljanju i igri, kao i mnoštvo otvorenih gradskih trgova i platoa. Glavna ulica, poznata i kao Korzo, ima tradiciju okupljanja i prolaska njome dugu od kada i grad postoji. Još nekoliko tačaka u okolini grada takođe valja posetiti prilikom dolaska u u ovaj kraj Srbije, primerice Ašikov grob (Spomenik ljubavi) – spomen-kompleks u selu Metlić podignut u znak sećanja na veliku i tragičnu ljubav Pavla i Đule koju je opisao Janko Veselinović u istoimenoj noveli, ili Dunjića kuću – građenu još početkom 20. veka u neorenesansnom stilu i koja tokom devedesetih godina prošlog veka postaje Gradska kuća, kao mesto reprezentacije na najvišem kulturnom i političkom nivou. Omiljeno izletište Šapčana je legendarna planina Cer, udaljena oko 25 km od Šapca sa koje se pruža mogućnost za šetnju markiranim planinarskim stazama koje turiste upućuju do značajnih lokaliteta u okolini: Spomen kosturnice u Tekerišu, podignute u čast palih srpskih ratnika u Cerskoj bici, avgusta 1914. godine, kao i manastira Radovašnica, Petkovica i Čokešina.

Smeštaj u Šapcu – Hotel “Sloboda”

R-TOURS preporučuje hotel “Sloboda” u Šapcu

Renovirani hotel „Sloboda“ – dominantno luksuzno zdanje u najstrožem centru Šapca, površine 12.625 m2, bez sumnje je ponovo simbol ovog grada na Savi. Sa bočne strane hotela je gradska pešačka zona, a iz hotela se izlazi na centralni gradski trg.

Hotel ima 95 smeštajnih jedinica kapaciteta 265 gostiju. U sklopu hotela su tri multifunkcionalne sale od 30 do 800 mesta, od kojih najveća sa 943 m2 ima mogućnost pregrađivanja.


Gostima su na raspolaganju i pansionski i à la carte restoran „A“, lobi bar i kafe-poslastičarnica „Vremeplov“, sa pogledom na gradski trg i pešačku zonu.

Cenovnok smeštaja – Hotel “Sloboda” Šabac

  • Cene su izražene u eurima. U cenu nisu uračunata boravišna taksa i osiguranje koje iznosi 1 eur po osobi, po danu.
  • Deca od 6-12 godina imaju 50% popusta na smeštaj.
  • Deca do 6 godina plaćaju samo osiguranje u iznosu od 0,20 eura po osobi po danu.

www.a-hotel-sloboda.com