Smederevo

U ovom članku predstavljamo vam grad Smederevo i njegove turističke znamenitosti:

Veliki grad Smederevo, stara srpska utvrđena prestonica na desnoj obali Dunava, neposredno kod njegovog ušća sa Velikom Moravom…

Sa izgradnjom Smederevske tvrđave 1430. ovaj grad postaje prestonica Srpske despotovine pošto je Beograd vraćen Ugarskoj 1427. godine. Smederevska tvrđava je nastala po nalogu tadašnjeg srpskog despota Đurađa Brankovića i u to vreme je predstavljala najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi. Godine 1459. Turci ipak osvajaju Smederevsku tvrđavu, a njenim padom pala je i srednjevekovna srpska država. Smederevo ostaje pod turskom vlašću do 1805. godine kada i po drugi put postaje prestonica, jer je u njemu sedište Serbskog Praviteljstvujuščeg Sovjeta (vlade) od 1805. do 1807.

smederevo_

Danas na području opštine Smederevo živi 117.134 stanovnika, od čega u samom gradu i prigradskim naseljima oko 84.000. Udaljeno je svega 45 kilometara od Beograda, a sjajno je putevima povezano i sa ostalim većim gradovima u Srbiji. Osim što se Smederevci bave zanatskim i zemljoradničkim poslovima, mnogo toga polažu i na kulturno-turistički razvoj grada. U tom smislu ne čude i prave turističke ture koje svakodnevno održava Turistička organizacija grada Smedereva. Prilikom obilaska znamenitosti od značaja za istoriju i kulturni razvoj grada, neke od tačaka se se jednostavno ne smeju propustiti. Pre svih već pomenuta Smederevska tvrđava i obilazak Velikog i Malog grada (prvo je  podignut Mali grad gde je smeštena rezidencija Despota Đurđa, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca, a potom i Veliki grad oko 1439. godine kada je dozidano još 19 kula sa bedemima a sa kopnene strane prokopan rov koji je spajao reke Dunav i Jezavu. Pored gradskog muzeja u Smederevu, gostima grada su zanimljive i Vila „Zlatni Breg“ nastala u vreme dinastije Obrenović na Plavnicu, zgrada starog načelstva i starog opštinskog doma, crkva „Uspenja Presvete Bogorodice“ iz 15. veka i  crkva Sv. Georgija, obe nastale u 19. veku, kao i centralni gradski trg na kome se nalazi spomenik palim borcima II svetskog rata i neposredno pored čuveni Karađorđev dud, nezvaničan simbol grada Smedereva.

Flash Animation

U okolini Smedereva se može obići obližnji Šalinački lug gde se može videti jedna od najreprezentativnije očuvanih populacija nekadašnjih gorostasnih šuma u Srbiji i na Balkanu, popiti dobro crno ili belo vino u podrumima prilikom obilaska Vinskog grada ili zaploviti Dunavom i probati prženu ribu ili kuvanu čorbu u nekom od obližnjih restorana.

Smederevska gastronomska ponuda sem pomenute ribe nudi i lokalne specijalitete poput Popare, Srpske gibanice (Gužvare), Sarme i Musake od mladog lišća vinove loze, Smederevske štrudle, Savijače od grožđa ili pečenih šljiva.

Napisao: Aleksandar Devetak