Krstarenje Volgom: St.Peterburg-Moskva, Septembar

Redni broj 12, datum 21.02.2022.


Krstarenje Volgom

St.Peterburg-Moskva Septembar

 06.09 – 14.09.2022

Hotel „Moskva“ 4* u St. Peterburgu

Brod: Rossia 5*

Hotel „Izmailovo Delta“4* u Moskvi

 9 dana/8 noći 

Program putovanja


Prvi dan Beograd – St. Peterburg (Obilazak grada, Ermitaž)

Sastanak grupe na aerodromu Beograd dva sata pre leta. Let za Moskvu JU 670 u 06.10h, sletanje u 09.55h po lokalnom vremenu.

Panoramsko razgledanje grada autobusom (bez ulaska u objekte).

St. Peterburg važi za jedan od najlepših gradova na svetu. Nalazi se na obalama Finskog zaliva i reke Neve koja se baš ovde, u samom gradu, grana u deltu obrazujući 45 ostrva na kojima se razvio prelepi Sankt Peterburg. Zahvaljujući svojim rekama i kanalima (ima ih čak 93) ispresecanih lančanim i pokretnim mostovima umngome podseća na Veneciju ili Amsterdam.

Ovaj veličanstveni grad, ne tako davne 1703. godine, osnovao je ruski car Petar I – Veliki s namerom da ovamo preseli svoj presto. I zaista, periodu od 1712. do 1918. god. Sankt Peterburg je bio prestonica carske Rusije.

Panoramsko razgledanje grada uključuje vožnju Nevskim prospektom – glavnim gradskim bulevarom kojeg često ubrajaju među najlepše na svetu, crkve Spasa na krvi koja predstavlja arhitektonski „odgovor“ Sankt Peterburga na rivalski izazov iz Moskve – Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu. Sledi Kazanjska Saborna crkva koja je, pak, arhitektonski odgovor bazilici sv. Petra u Vatikanu iz čega se da zaključiti da se ovaj grad, doslovno, u lepoti takmiči sa celim svetom. Na pvoj turi videćemo i palatu Nacionalne biblioteke, čuvenu zgradu Admiraliteta, Isakijevsku crkvu koja je, bez veličana, još raskošnija i monumentaalnija od dve prethodno spomenute, zatim, Dvorski trg i Bronzanog konjanika – simbol grada.

Ova tura uključuje i obilazak kompleksa znamenitog manastira Smoljnij, bedema Petropavlovske tvrđave, te neke od više stotina mostova koji su neizostavni element imidža i identiteta ovog grada.

Osim navedenih, razgledaćemo i mnoge druge spomenike i objekte peterburške građevinske baštine koje potpisuju neka od najpoznatijih imena arhitekata tog vremena kao što su Rosi, Rastelli, Monferan i Kvarengi.

Za kraj ove ekskurzije planirana je poseta znamenitoj Crkvi Svetog Nikole (Николо-Богоявленский Морской Собор).

Fakultativno: Obilazak muzeja Ermitaž.

Ermitaž je jedan od nekoliko najpoznatijih muzeja umetnosti na svetu, a po mnogim kriterijumima, kao što je vrednost muzejskog fonda, broj eksponata i sl. Važi za najčuveniji na svetu. U njegovim galerijama i dvoranama se nalazi preko 3 miliona umetnina među kojima su i dela čuvenih slikara kao što su: Leonardo Da Vinči, Rembrant, Mone, Sezan, Pikaso i dr.

Transfer do hotela u centru grada. Noćenje.


Drugi dan St. Peterburg (Isplovljavanje u 07.00h), Nevskaja Dubrovka (10.00h-15.00h), Ostrvo Orehovij (17.00h-20.00h)

Doručak (lanč-paket). Transfer i smeštaj na brod.

Dubrovka je naseljeno mesto sa administrativnim statusom varošice na severozapadu evropskog dela Ruske Federacije. Nalazi se na severozapadu Lenjingradske oblasti i administrativno pripada Vsevološkom rejonu. Status naselja urbanog tipa, odnosno varošice nosi od 1927. godine.

Ekskurzija autobusom do drevnog grada Šliselburg, koji ima bogatu istoriju i podignut je zajedno sa Orešek tvrđavom. Imaćemo priliku da vidimo jedinstvene hidraulične objekte koji se nalaze po zaštitom UNESCO-a.

Slobodno vreme na brodu. Ručak.

Orehovij je ostrvo u Rusiji, koje se nalazi u jezeru Ladoga i nalazi se na ušću Ladoge u reku Nevu, u gradu Šliselburgu u Lenjingradskoj oblasti. Ostrvo je mesto srednjovekovne tvrđave Šliselburg, gde su Švedska i Novgorod potpisali Neteborški sporazum 1323. Na ruskom, finskom i švedskom ime znači „orahovo ostrvo“. Prva Šliselburška tvrđava Orešek izgrađena je 1323. tokom bitke između Rusa i Šveđana 1349. Pešačka ekskurzija sa obilaskom tvrđave Orešek.

Večera. Noćenje.


Treći dan Lodejnoje polje (09.30h-10.00h), Mandrogi (12.30h-16.00h)

Doručak. Nakon uplovljavanja u Lodejnoje polje sledi ekskurzija autobusom do Manastira Svetog Trojstva.

Transfer autobusom do mesta Mandrogi, odakle nastavljamo plovidbu.

Nakon što preplovimo Ladoško jezero uplovljavamo u vode reke Svir na čijim obalama se nalazi etno selo Verhnjije Mandrogi (Gornje Mandroge) u čijem pristaništu će se naš brod zaustaviti. Doručak, a potom slobodno vreme koje ćete provesti u razgledanju ovog slikovitog seoceta čije bajkovite građevine plene pažnju posetilaca. Selo Mandrogi, osim što je zanimljivo po rekonstrukciji graditeljske tradicije drevnih Vepsa (narod koji je živeo na obalama Svira), ima izuzetno lepu prirodu u kojoj ćete uživati do ručka. Za ručak u selu Mandrogi, spremaju nam tamošnji specijalitet Šašlik (roštilj).

Ručak. Slobodno vreme na brodu. Večera. Noćenje.


Četvrti dan Kiži (08.00h-11.00h)

Doručak. Brod će se usidriti na obali ostrvo Kiži koje se nalazi na severnom kraju jezera Onjega. Onješko jezero je drugo po veličini u Evropi. Interesantno je da je, uprkos svojoj veličini, ovo i jedno od jezera sa najbistrijom vodom na svetu. Zašto je to tako, objasniće vam naš vodič u svojoj izuzetno zanimljivoj priči o jezeri i njegovim ostrvima (ima ih oko 1650) od kojih je Kiži definitivno najčuvenije. Naime, Kiži je, takođe, etno-ambijentalna celina i muzej arhitekture na otvorenom.

Originalne očuvane građevine Kižija dočaravaju život tamošnjeg stanovništva a među njima se, svojom lepotom, naročito izdvajaju dve impozantne drvene crkve: Crkva Preobraženja sa 22 „ruske“ kupole u formi lukovice je pravo remek delo ruske graditeljske baštine. Naročito je zanimljiva činjenica da je za njihovu konstrukciju korišćeno isključivo drvo, bez ijednog metalnog dela, čak ni ekseri, a jedina oruđa neimara-drvodelja bili su sekira i dleto.

Isplovljavanje. Ručak. Slobodno vreme na brodu. Večera. Noćenje.


Peti dan Kuzino (16.30h-19.30h)

Doručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Ručak.

Posle ručka uplovljavanje u Kuzino – još jedno autentično mesto na ovoj ruti. Imaćemo mogućnost da posetimo Kirilo-Beložerski manastir iz XIV veka sa Muzejem ikona.

Kirilo-Beložerski je jedan od najvećih i najznačajnijih manastira Ruske pravoslavne crkve. Ukoliko želite da ovo krstarenje ima i pokloničku dimenziju, ne propustite ovaj izlet.

Večera. Noćenje.


Šesti dan Uglič (15.00h-18.00h)

Doručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Ručak.

Dolazak u Uglič – naizgled običan i tipičan ruski grad čija priča će na Vas ostaviti izuzetno jake utiske. Naime, najveća impresija koju ćete poneti iz Ugliča je lik i delo Ivana Groznog čiji život i vladavina su umnogome vezani za ovaj grad. U toku pešačke ekskurzije posećuje se Kremlj i Spaso-Preobraženski manastir.

Dok gledamo kupole Ugličkog kremlja, teško je pojmiti, kakva tragedija se ovde dogodila krajem 16. veka. Bezdušnost i borba za vlast doveli su do velike tragedije i katastrofe koja je izazvana ubistvom carevića Dimitrija, prestolonaslednika, najmlađeg sina cara Ivana Groznog. Poseban utisak na Vas će ostaviti pogled na grad sa reke Volge: crkva Vaskrsenja, crkva Svetog Dimitrija na krvi, uglički Kremlj sa najstarijom zgradom Ugliča – dvorcem carevića Dimitrija, Spaso-Preobraženska crkva.  

Večera. Noćenje.


Sedmi dan Moskva (Uplovljavanje oko 18.00h)

Doručak. Program na brodu i mogućnost uživanja u prelepim pejzažima prilikom krstarenja ka Moskvi. Ručak.

Večernje uplovljavanje u moskovsku luku.

Transfer i smeštaj u hotel u centru grada.

Noćenje.


Osmi dan Moskva (Obilazak grada, obilazak teritorije Kremlja)

Doručak.

Panoramsko razgledanje Moskve autobusom, u pratnji vodiča na srpskom jeziku (bez ulaska u objekte).

Prilikom ovog panoramskog razgledanja proći ćemo čuvenom Tverskom ulicom (ukoliko neka multimilionska metropola uopšte može da ima glavnu ulicu, onda je to „Tverskaja“ u Moskvi), Prošetaćemo se Crvenim trgom na kome ćemo videti crkvu Vasilija Blaženog (vizuelni simbol Moskve i cele Rusije), Lenjinov mauzolej, robnu kuću GUM… Videćemo i zdanja Istorijskog muzeja, Boljšoj teatar, Novodevičji manastir Univerzitet Lomonosov i nestvaran prizor – panoramu grada koja se pruža sa Vorobjovih brda. Za kraj ove ekskurzije, planirana je poseta Hramu Hrista Spasitelja sa pauzom za paljenje sveća i kupovinu suvenira. Vodič će još u autobusu ispričati zanimljivu priču o ovoj znamenitoj svetinji čija sudbina oslikava noviju rusku istoriju.

Fakultativno: Obilazak teritorije Kremlja.

U pratnji stručnog vodiča odlazi se na razgledanje Kremlja kojim dominiraju crkve: Uspenska, Arhangelska i Blagoveštenska. Spolja ćemo razgledati predsedničku palatu, a videćemo i znameniti Car-top i Car-zvono – te ćete od vodiča saznati zbog čega su ova dva eksponata vizuelni simboli Kremlja. Ukoliko budemo imali prilike, gledaćemo ritual smene carske straže.

Noćenje.


Deveti dan Moskva (Panorama Borodinske bitke)

Doručak.

Fakultativno: Panorama Borodinske bitke. Muzej je posvećen Otadžbinskom ratu iz 1812.god. Rusa protiv Napoleona. Tu se mogu videti: centralni eksponat – Panorama Borodinske bitke, kolekcija ličnih stvari učesnika rata, oružja, živopisnih grafika, retkih knjiga itd…Muzej je 2019.god. rekonstruisan.

Transfer na aerodrom na let je JU 655 u 21.45h, sletanje u Beograd u 23.45h po lokalnom vremenu.


 CENE FAKULTATIVNIH IZLETA u EUR/po osobi

*U cenu je uračunat vodič, autobus i ulaznice.

Fakultativni izleti: Redosled i trajanje fakultativnih izleta su podložni promenama usled nepredviđenih gužvi u saobraćaju u oba grada kao i sličnih okolnosti. Za manje od 10 prijavljenih putnika, izleti će biti realizovani javnim prevozom-metroom.


Prijavljivanje i plaćanje nekih fakultativnih izleta je moguće samo u poslovnici R-Tours Beograd.


NAČIN PLAĆANJA:

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%.
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši po srednjem kursu NBS na dan uplate.

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) na relaciji Beograd-Moskva-St.Peterburg-Beograd,
 • Aerodromske takse,
 • 1 kofer do 23kg težine (višak prtljaga se dodatno naplaćuje), ručni prtljag do 10kg
 • Smeštaj u hotelu „ Izmailovo Delta“ 4* u Moskvi/”Moskva” 4* u St. Peterburgu, u dvokrevetnim i jednokrevetnim standardnim sobama, prema uplaćenom aranžmanu, na bazi noćenje-doručak (švedski sto)
 • Smeštaj u odgovarajuće comfort kabine na MAIN DECK-u,
 • Pun pansion na brodu,
 • Svi transferi navedeni u programu,
 • Sve ekskurzije navedene u programu, osim onih koje su označene kao Fakultativne,
 • Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča,
 • Zabavni program na brodu,
 • Kapetanska večera,
 • Troškovi organizacije putovanja.

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Zdravstveno osiguranje,
 • Osiguranje od otkaza putovanja i/ili Covid-19 osiguranje,
 • PCR test,
 • Bakšiš za posadu broda,
 • Fakultativne ekskurzije,
 • Individualni troškovi.

NAPOMENE U VEZI SA COVID-19:

 • Trenutno je ulazak u Rusiju moguć za državljane Republike Srbije i Severne Makedonije. Putnici koji poseduju pasoše drugih država neophodno je da se informišu o uslovima putovanja na https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje
 • Za ulazak u Rusiju neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od trenutka uzorkovanja. Trenutno ulazak u Rusiju nije moguć sa potvrdom o vakcinaciji, ili potvrdom o preležanoj bolesti.
 • U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, povraćaj kompletnog uplaćenog iznosa je moguć ukoliko se dostavi 24h pre polaska.
 • U svim muzejima i zatvorenim prostorima obavezno je nosenje zaštitnih maski, kao i držanje propisane distance.

NAPOMENE:

 • U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska). Opisi hotela su informativnog karaktera i preuzeti sa web-stranice hotela. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela.
 • Postoji mogućnost promene hotela na istoj lokaciji, iste kategorizacije.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš, dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni…).
 • Za pasoše republike Srbije viza nije potrebna.
 • Prilikom prijave se obavezno dostavljaju podaci iz važećeg pasoša. Važnost pasoša je minimum 6 meseci nakon datuma izlaska iz Rusije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih okolnosti (npr.gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenih za obilazak…).
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni cenu aranžmana, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih (minimum 15 putnika) otkaže putovanje, o čemu je dužan da obavesti putnike najkasnije pet dana pre početka putovanja.
 • Avio kompanija zadržava pravo promene vremena leta, kao i iznosa aerodromskih taksi.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene cene aranžmana, usled promene tarifa prevoznika.
 • Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa.
 • Na brodu ima Wi-Fi internet.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja, koji su sastavni deo ovog programa.


Hotel „MOSKVA“ 4* (četiri zvezdice po ruskoj kategorizaciji, ne evropskoj), St.Peterburg

Adresa: Prospekt Aleksandra Nevskog 2.

Metro stanica: Trg Aleksandra Nevskog. Hotel se nalazi u Centru grada. Fotografije i opis hotela možete pogledati na stranici

https://www.rtours.rs/sr/hotel-moskva-sankt-peterburg/


Brod „ROSSIA“ 5*

Brod je sagradjen u Nemačkoj, i kompletno rekonstruisan 2007.godine. Ima pet paluba, opremljen je savremenom navigacionom tehnikom i modernom opremom.

Sve kabine su spoljašnje. Površina dvokrevetnih kabina –  oko 12 m2.

Brod ima: 1 restoran, 2 bara, konferencijsku salu, ambulantu, prodavnicu suvenira, teretanu, lift, perionicu (uz doplatu), biblioteku.

U kabini: dva ležaja, klima uređaj, kupatilo (tuš kabina), utičnica – 220V, plakar, frižider. Kreveti za jednu osobu su oko 185×80 cm.


Hotel „IZMAILOVO DELTA“ 4*, Moskva

Adresa: Izmailovskoe shose 71, Moskva. Metro stanica: Partizanskaya. Nalazi se u sklopu hotelskog kompleksa i parka Izmailovo. U neposrednoj blizini se nalazi metro stanica koja ima odlicnu vezu do centra grada. Fotografije i opise možete pogledati na stranici

https://www.rtours.rs/sr/hotel-izmailovo-delta/


Prijatan boravak na brodu želi Vam R-TOURS!


ORGANIZATOR PUTOVANJA: “R-TOURS” BEOGRAD, licenca kategorije A, OTP 92/21 od 14.09.2021.

ulica Kneginje Zorke 10, tel + 381 11 344-40-45, 344-49-32; 344-40-46
office@rtours.rs | www.rtours.rs