Krstarenje Volgom: Moskva-Moskva Avgust

Redni broj 10, datum 21.02.2022.


Krstarenje Volgom

Moskva-Moskva Avgust

  12.08 – 21.08.2022

Hotel „Golden Ring“ 5* u Moskvi

Brod: Rossia 5*

10 dana/9 noći

Program putovanja


 Prvi dan Beograd – Moskva (Obilazak grada)

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla dva sata pre leta. Let za Moskvu JU 650 u 06.05h. sletanje u Moskvu u 10.00h po lokalnom vremenu. Nakon sletanja sledi Panoramsko razgledanje Moskve autobusom, u pratnji vodiča na srpskom jeziku (bez ulaska u objekte).

Prilikom ovog panoramskog razgledanja proći ćemo čuvenom Tverskom ulicom (ukoliko neka multimilionska metropola uopšte može da ima glavnu ulicu, onda je to „Tverskaja“ u Moskvi), Prošetaćemo se Crvenim trgom na kome ćemo videti crkvu Vasilija Blaženog (vizuelni simbol Moskve i cele Rusije), Lenjinov mauzolej, robnu kuću GUM… Videćemo i zdanja Istorijskog muzeja, Boljšoj teatar, Novodevičji manastir Univerzitet Lomonosov i nestvaran prizor – panoramu grada koja se pruža sa Vorobjovih brda. Za kraj ove ekskurzije, planirana je poseta Hramu Hrista Spasitelja sa pauzom za paljenje sveća i kupovinu suvenira. Vodič će još u autobusu ispričati zanimljivu priču o ovoj znamenitoj svetinji čija sudbina oslikava noviju rusku istoriju.

Transfer u hotel. Noćenje.


Drugi dan Moskva (Isplovljavanje u 10.00h)

Doručak (lanč-paket). Transfer na brod i smeštaj u odgovarajuće kabine. Isplovljavanje u 10.00h. Ručak i večera na brodu. Noćenje.


Treći dan Ribinsk (16.00h-20.00h)

Doručak. Slobodno vreme na brodu. Ručak.

Grad smešten na ušću reke Šeksne u Volgu. U gradu postoje neki industrijski pogoni, kao i železnička stanica, rečna luka i hidroelektrana. Ovo je jedno od najlepših mesta u centralnoj Rusiji. Zgrade „Nova“ i „Stare“ berze su ujedno i vizit karta povog prelepog grada. Pešačka ekskurzija po istorijskom centru grada.

Povratak na brod. Večera. Noćenje.


Četvrti dan Ples (09.00h-14.00h), Kinešma (17.00h-21.00h)

Doručak. Ples je gradić u Ivanovskoj oblasti sa svega 3000 stanovnika. Osnovan je u 12. veku, a nekoliko godina kasnije osnovana je i Pleska tvrđava, koju su Mongoli uništili 1238. god. Status grada dobio je 1925. god., a prošle godine je proslavio svoju 600-tu godišnjicu. U ovom gradu u toku pešačke ekskurzije obilazimo muzej Pejzaža.

Povratak na brod. Ručak.

Kinešma je grad  u Rusiji u Ivanovskoj oblasti. To je drugi po veličini grad u ovoj oblasti i nalazi se 400 kilometara severoistočno od Moskve, na reci Volgi.

Grad Kinešma postoji od 13. veka. 1504. Ivan III dao je Kinešmu knezu Feodoru Belskom, koji je pobegao u moskovsku kneževinu. Kasnije Ivan Grozni je dao Kinešmu Ivanu Petroviču Šujskom, ali je kasnije ona ponovo vraćena u carev posed.

U 16. i 17. veku stanovnici Kinešme su se bavili ribolovom. 1608. grad su dva puta razorili Poljaci. Kao i u drugim gradovima Rusije, i u Kinešmi je počela da se razvija industrija vune u 19. veku. Kinešma se razvijala i zahvaljujući pristaništu na Volgi.

Pešačka ekskurzija sa posetom Galerije umetnosti i Kinešma muzeja umetnosti.

Večera. Noćenje.


Peti dan Kostroma (08.00h-11.30h), Jaroslavlj (16.30h-20.30h)

Doručak. Kostroma, glavni grad istoimene oblasti u evropskom delu Rusije, prvi put se spominje 1213. godine. Naziv potiče od ugarske reči kostrum što znači tvrđava. Grad je nekada bio centar za proizvodnju uniformi za potrebe ruske flote. Danas je jedno od glavnih središta za preradu lana u Rusiji.

Kraj ušća Kostrome u Volgu nalazi se Ipatijevski manastir iz 16.veka, najznačajniji spomenik kulturno istorijske baštine grada čiju su izgradnju pomagale porodice Godunov i Romanov. Ovaj manastir je poznat I kao kolevka ruske dinastije. Ovde se čuva I veoma cenjena kolekcija ikona: Bogorodice, ikona Svete Trojice, Sv. Jovana Bogoslova, u zlatnom okviru je i ikona Isusa Hrista. Mnoge važne ikone nestale su nažalost tokom oktobarskih, revolucionarnih promena.

U toku panoramskog razgledanja grada autobusom videćete građevine u duhu ranije ruske arhitekture među kojima ima dosta vila sa izrezbarenim ukrasnim detaljima koji karakterišu narodnu drvenu arhitekturu; svojevrsni simbol Kostrome je vodotoranj ili vatrena kula, visoka 35 metara građena od 1823. do 1827. godine.

Nastavak plovidbe. Ručak.

Dolazak u Jaroslavlj. Razgledanje grada autobusom uz pratnju vodiča. Jaroslavlj je jedan od nekoliko najznačajnijih gradova Rusije. O njegovom značaju unekoliko govori i činjenica da je kraće vreme obavljao i funkciju prestonice. Grad je izuzetno lep sa predivnim građevinama, spomenicima, parkovima i promenadama duž obale i na ušću reke Kotoroslj u Volgu.

Posebno se izdvajaju Spaso-Preobraženski manastir, sa najstarijom crkvom u gradu (crkva Svetog spasitelja) sa čijih bedema se pruža prelep panoramski pogled na grad. Tu su još grupa Sabornih crkava iz XVII veka, rotonda (ostaci drevnog trgovačkg centra), jedan od najlepših spomenika kulture je i crkva Svetog Ilije Proroka  iz XVII veka, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu, freske na zidovima crkve i njeni svodovi, pravi su muzej staroruskog slikarstva.

Večera. Noćenje.


Šesti dan Miškin (08.30h-11.30h), Uglič (13.30h-17.00h)

Doručak. Miškin je neobičan gradić u kome živi 6 hiljada ljudi, privlači znatan broj turista koji obično dolaze na krstarenje rečnim brodovima. Zadržao je arhitektonske osobine svojstvene Rusiji 19. veka, a ime je dobio po mišu koji je u ovom gradiću sveta životinja koja ima i svoj muzej. Tokom naše šetnje ćemo obići ovaj muzej, koji je jedini na svetu. Takođe obilazimo i muzej Valenki – ruskih čizama koje se prave duže od jednog veka, kao i kuću zanatlije i Uspensku katedralu.

Slobodne aktivnosti na brodu. Ručak.

Dolazak u Uglič – naizgled običan i tipičan ruski grad čija priča će na Vas ostaviti izuzetno jake utiske. Naime, najveća impresija koju ćete poneti iz Ugliča je lik i delo Ivana Groznog čiji život i vladavina su umnogome vezani za ovaj grad. U toku pešačke ekskurzije posećuje se Kremlj i Spaso-Preobraženski manastir.

Dok gledamo kupole Ugličkog kremlja, teško je pojmiti, kakva tragedija se ovde dogodila krajem 16. veka. Bezdušnost i borba za vlast doveli su do velike tragedije i katastrofe koja je izazvana ubistvom carevića Dimitrija, prestolonaslednika, najmlađeg sina cara Ivana Groznog. Poseban utisak na Vas će ostaviti pogled na grad sa reke Volge: crkva Vaskrsenja, crkva Svetog Dimitrija na krvi, uglički Kremlj sa najstarijom zgradom Ugliča – dvorcem carevića Dimitrija, Spaso-Preobraženska crkva. 

Večera. Noćenje.


Sedmi dan Tver (10.00h-18.30h)

Doručak.

Tver je grad na severozapadu evropskog dela Ruske Federacije i jedan od 5 gradskih okruga u Tverskoj oblasti. Ujedno je i administrativni centar Tverske oblasti, odnosno Kalinjinskog rejona. Jedan je od najstarijih ruskih gradova, osnovan davne 1135. godine. Reka Volga grad deli na dva dela, a najzapadniji delovi veštačkog Ivanjkovskog jezera dosežu  do grada. Volga pritiče Tverom od zapada ka istoku, i deli istorijski deo grada (na desnoj obali) od novog naselja na levoj obali (Zavolški rejon). Na gradskoj teritoriji u Volgu se ulivaju i njene pritoke Timaka I Tverca.

Tver je najveći grad oblasti i važan kulturni, privredni i naučni centar i važna raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja.

Od 1931. do 1990. grad je nosio ime Kalinjin po nekadašnjem sovjetskom revolucionaru Mihailu Kalinjinu.

Ručak. Slobodno vreme.Večera. Noćenje.


Osmi dan Moskva (Uplovljavanje u 18.00h)

Doručak.

Ovaj dan je rezervisan za uživanje u plovidbi i slobodne aktivnosti na brodu. Ručak.

Nakon uplovljavanja, transfer do hotela u centru grada.

Noćenje.


Deveti dan Moskva (Panorama Borodinske bitke, metro)

Doručak.

Fakultativno: Panorama Borodinske bitke. Muzej je posvećen Otadžbinskom ratu iz 1812.god. Rusa protiv Napoleona. Tu se mogu videti: centralni eksponat – Panorama Borodinske bitke, kolekcija ličnih stvari učesnika rata, oružja, živopisnih grafika, retkih knjiga itd…Muzej je 2019.god. rekonstruisan.

Fakultativno: Metro tura u večernjim časovima. Obilazak čuvenog moskovskog metroa (nekoliko najinteresantnijih stanica u centru grada sa vodičem). Moskovski metro važi za najlepši na svetu zahvaljujući monumentalnosti i dekoraciji njegovih stanica. Mnogi ga smatraju otvorenim muzejom.

Noćenje.


Deseti dan Moskva – Beograd (Obilazak teritorije Kremlja)

Doručak.

Fakultativno: Obilazak teritorije Kremlja.

U pratnji stručnog vodiča odlazi se na razgledanje Kremlja kojim dominiraju crkve: Uspenska, Arhangelska i Blagoveštenska. Spolja ćemo razgledati predsedničku palatu, a videćemo i znameniti Car-top i Car-zvono – te ćete od vodiča saznati zbog čega su ova dva eksponata vizuelni simboli Kremlja. Ukoliko budemo imali prilike, gledaćemo ritual smene carske straže.

Transfer na aerodrom na let je JU 655 u 21.50h, sletanje u Beograd u 23.50h po lokalnom vremenu.


CENE FAKULTATIVNIH IZLETA u EUR/po osobi

*U cenu je uračunat vodič, autobus i ulaznice.

 Fakultativni izleti: Redosled i trajanje fakultativnih izleta su podložni promenama usled nepredviđenih gužvi u saobraćaju u oba grada kao i sličnih okolnosti. Za manje od 10 prijavljenih putnika, izleti će biti realizovani javnim prevozom-metroom.


Prijavljivanje i plaćanje nekih fakultativnih izleta je moguće samo u poslovnici R-Tours Beograd.


NAČIN PLAĆANJA:

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%.
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši po srednjem kursu NBS na dan uplate.

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) na relaciji Beograd-Moskva-Beograd,
 • Aerodromske takse,
 • 1 kofer do 23kg težine (višak prtljaga se dodatno naplaćuje), ručni prtljag do 10kg
 • Smeštaj u hotelu „ Golden Ring“ 5* u Moskvi u dvokrevetnim i jednokrevetnim standardnim sobama, prema uplaćenom aranžmanu, na bazi noćenje-doručak (švedski sto)
 • Smeštaj u odgovarajuće comfort kabine na MAIN DECK-u,
 • Pun pansion na brodu,
 • Svi transferi navedeni u programu,
 • Sve ekskurzije navedene u programu, osim onih koje su označene kao Fakultativne,
 • Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča,
 • Zabavni program na brodu,
 • Kapetanska večera,
 • Troškovi organizacije putovanja.

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Zdravstveno osiguranje,
 • Osiguranje od otkaza putovanja i/ili Covid-19 osiguranje,
 • PCR test,
 • Bakšiš za posadu broda,
 • Fakultativne ekskurzije,
 • Individualni troškovi.

NAPOMENE U VEZI SA COVID-19:

 • Trenutno je ulazak u Rusiju moguć za državljane Republike Srbije i Severne Makedonije. Putnici koji poseduju pasoše drugih država neophodno je da se informišu o uslovima putovanja na https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje
 • Za ulazak u Rusiju neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od trenutka uzorkovanja. Trenutno ulazak u Rusiju nije moguć sa potvrdom o vakcinaciji, ili potvrdom o preležanoj bolesti.
 • U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, povraćaj kompletnog uplaćenog iznosa je moguć ukoliko se dostavi 24h pre polaska.
 • U svim muzejima i zatvorenim prostorima obavezno je nosenje zaštitnih maski, kao i držanje propisane distance.

NAPOMENE:

 • U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska). Opisi hotela su informativnog karaktera i preuzeti sa web-stranice hotela. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela.
 • Postoji mogućnost promene hotela na istoj lokaciji, iste kategorizacije.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš, dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni…).
 • Za pasoše republike Srbije viza nije potrebna.
 • Prilikom prijave se obavezno dostavljaju podaci iz važećeg pasoša. Važnost pasoša je minimum 6 meseci nakon datuma izlaska iz Rusije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih okolnosti (npr.gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenih za obilazak…).
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni cenu aranžmana, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih (minimum 15 putnika) otkaže putovanje, o čemu je dužan da obavesti putnike najkasnije pet dana pre početka putovanja.
 • Avio kompanija zadržava pravo promene vremena leta, kao i iznosa aerodromskih taksi.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene cene aranžmana, usled promene tarifa prevoznika.
 • Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa.
 • Na brodu ima Wi-Fi internet.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja, koji su sastavni deo ovog programa.


Hotel „GOLDEN RING“ 5*, Moskva

Adresa: Smolenskaya br. 5, Moskva. Metro stanica – Smolenskaya. Hotel se nalazi u Centru grada. U neposrednoj blizini se nalaze Crveni trg i Kremlj. Fotografije i opise možete pogledati na stranici

https://www.rtours.rs/sr/hotel-golden-ring/


Brod „ROSSIA“ 5*

Brod je sagradjen u Nemačkoj, i kompletno rekonstruisan 2007.godine. Ima pet paluba, opremljen je savremenom navigacionom tehnikom i modernom opremom.

Sve kabine su spoljašnje. Površina dvokrevetnih kabina –  oko 12 m2.

Brod ima: 1 restoran, 2 bara, konferencijsku salu, ambulantu, prodavnicu suvenira, teretanu, lift, perionicu (uz doplatu), biblioteku.

U kabini: dva ležaja, klima uređaj, kupatilo (tuš kabina), utičnica – 220V, plakar, frižider. Kreveti za jednu osobu su oko 185×80 cm.


 

Prijatan boravak na brodu želi Vam R-TOURS!


ORGANIZATOR PUTOVANJA: “R-TOURS” BEOGRAD, licenca kategorije A, OTP 92/21 od 14.09.2021.

ulica Kneginje Zorke 10, tel + 381 11 344-40-45, 344-49-32; 344-40-46
office@rtours.rs | www.rtours.rs