Vršac

Vršac – jedan od najlepših banatskih gradova, nalazi se u severoistočnom delu Srbije, odnosno jugoistočnom delu Vojvodine uz rub Panonske nizije, u podnožju i na obroncima Vršačkih planina. Deo teritorije opštine Vršac zauzima prostor prirodnog rezervata Deliblatske peščare, poznate kao “Evropska Sahara”.
Vršac se nalazi severoistočno od Beograda na udaljenosti od 84 kilometra.Opština Vršac se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu, u kome svojom visinom dominiraju Vršačke planine, sa Guduričkim vrhom (641m), najvišim vrhom Vojvodine. Graniči se sa Republikom Rumunijom sa istočne i severoistočne strane, atarima opština Plandište sa severozapadne, Alibunar sa zapadne, Kovin i Bela Crkva sa južne strane.
Područje opštine Vršac prostire se na površini od 801 km 2,koju karakteriše ravničarski predeo Panonske nizije.

Znamenitosti Vršca

Vršačka Kula

Ova velelepna građevina simbol je grada i okoline. Najverovatnije je sazidao despot Đurađ Branković 1439. godine.
Tvrdava je sagrađena na brdu visokom 399 metara. Pored sačuvane donžon kule postojala je jedna manja polukružna kula. Visina spoljnih zidova iznosi 19,85 m, a strane su široke 13,80 m i 11 m. Karlovačkim mirom 1701 godine je počelo rušenje kule, tako da se više nije mogla koristiti vojne svrhe.

Katedrala

Velelepni rimokatolički hram, posvećen Sv. Gerhardu, sagrađen je 1863. god. Današnji hram posvećen je Sv. Gerhardu. Pod nadzorom Ernsta Svobode crkva je izgrađena u neogotskom stilu, od preduzimača arhitekte Jovana Bibla, a radove je izveo Franc Brandais, Vrščanin.
Karlo Gajger iz Beta je na glavnom oltaru islikao Sv. Gerharda (1863), C. Gut, takođe iz Austrijske prestonice, 1869. islikao je oltar Svete Trojice. Zidne dekoracije delo su peštanskog slikara Antala Sirmaia.

Manastir Mesić

Manastir Mesić je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve u banatskoj eparhiji. Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao najverovatnije u XV veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva 1225. godine Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira.
Prvi pisani dokumenat koji pominje manastir Mesić je katastig Pećke patrijaršije iz 1660. i 1666. godine. Iz ovog dokumenta se saznaje da je Mesić bio rezidencija vršačkih episkopa u vreme odmah nakon velike seobe, kada je privilegijama austrijskog cara Leopolda i potvrđeno postavljanje Spiridona Štibice za vršačkog vladiku.
U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Preteči, nalaze se ostaci ranijih fresaka iz XVII veka (detalji u naosu), kao i freske koje su nastale u XVIII veku i koje karakteriše izvesna konzervativnost i oslanjanje na ranije srednjevekovno iskustvo i veliki otpor ka nastupajućoj baroknoj umetnosti.

Kapela Sv. Krsta

Najstariji katolički hram u Banatu nalazi se iznad Vršca, na brdu Misa. Posle Vršačke kule, ovo je najstarija sačuvana građevina u gradu. Crkva je gradjena od 1720. do 1728. godine. U jesen 1739.godine katoličko stanovništvo odlučilo je da podigne zavetnu kapelu u slavu Sv. Roka, zaštitnika od kuge pošto je te godine Vršac, nakon dugogodišnjeg pustošenja od strane Turaka, io zahvaćen velikom epidemijom kuge. Godine 2007. uređen je vidikovac sa kojeg se pruža pogled na grad.

Vladičanski dvor

Po povratku sedišta drevne Episkopije vršačke iz Karansebeša u Vršac 1750. godine, zalaganjem tadašnjeg Episkopa vršačkog Jovana Georgijevića (1749-1769), pristupilo se izgradnji Vladičanskog dvora u Vršcu za rezidencijalne potrebe Episkopa vršačkog. 8. maja 1757. godine, osvećen je kamen temeljac zgrade dvora, a milošću Božijom i zaslugom dobrotvora vršačkih, kao i samoga zadužbinara Vladike Jovana Georgijevića, bi sazidan dvor leta Gospodnjeg 1763. godine.
Projekat je rađen u stilu baroka. U unutrašnjosti dvora smeštena je i pridvorna kapela posvećena Saboru Sv. Arhangela Mihaila. U kapeli se nalazi kao uteha i zaštita vernih i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice zvana vinčanska bezdinska.
Gradska kuća
Gradska kuća (Magistrat), u kojoj se danas nalazi Skupština opštine Vršac, je kompleks koji se sastoji od tri zgrade građene u tri veka (18. – najstariji deo je zgrada na uglu Dvorske i Dositejeve sa dva trga, 19. – centralna zgradasa balkonom i glavnim ulazom sa Trga pobede i 20. – najnoviji deo a ulazom iz ulice Anđe Ranković).

Crkva Svetog Teodora

Jedna od najvećih vrednosti Vrščana je što imaju svetitelja sa imenom grada – Svetog Teodora Vršačkog, sveštenomučenika kanonizovanog 1994. godine.
Vršački vladika Teodor Nestorović 1594. godine je podigao Banaćane na ustanak protiv Turaka, pod barjakom sa likom Svetog Save. Nakon nekoliko meseci Turci su povratili izgubljene gradove. Narod je sa vladikom Teodorom izbegao u Erdelj. Banaćani su se na poziv Turaka, uz obećanje da će im sve biti oprošteno, vratili u svoje domove. Vladika je bio uhvaćen od strane temišvarskog paše i živom mu je bila koža oderana.
Kanonizacija je bila objavljena 29. maja 1994. godine u Vršcu u prisustvu patrijarha i velikog broja arhijereja. Na Vršačkom bregu 2002. godine osveštan je hram posvećen ovom Svetitelju. Ktitor crkve je Rodoljub Drašković, a hram je živopisan 2003. godine.

Smeštaj u Vršcu

Hoteli:
VILLA BREG, 4*
Adresa: ul.Goranska bb
www.villabreg.com
***
HOTEL SRBIJA, 3*
Adresa: Svetosavski trg br.12.
www.hotelsrbija.co.rs