Aerodrom Domodedovo, Moskva

Moskovski aerodrom Domodedovo je danas najveća vazduhoplovna luka u Rusiji i deo je dve globalno najveće vazdušne alijanse Star Alliance i Oneworld. Smešten je na oko 42 km jugoistočno od centra prestonice Rusije. Preko njega godišnje prelazi preko 25 miliona putnika. Aerodrom je vodeći poslovni objekat Moskovskog gradskog okruga Domodedovo. Trenutno, a prostire se na površini od preko 1,28 ha. Kompleks aerodroma uključuje dve nezavisne, paralelne uzletno-sletne staze koje se nalaze dva kilometra udaljene jedna od druge, što Domodedovo čini jedinstvenim aerodromom Moskovovskog vazduhoplovnog čvorišta, sposobnog istovremeno izvoditi na svojim stazama poletanje i sletanje. Zanimljivo je naglasiti i podatak da je Domodedovo nakon naknadnih rekonstrukcija piste postao prvi ruski aerodrom, koji ima mogućnost prihvatanja putničkog aviona Airbus A380.

Danas 40 internacionalnih i 29 ruskih aviokompanija svakodnevno obavlja svoje letove preko aerodroma Domodedovo. Sa ovog aerodroma leti se ka čak 239 različitih destinacija na celom svetu i 90 ka destinacijama u Moskovskom regionu. Aerodrom je izgrađen još 1963. a već godinu dana kasnije uspostavljen je prvi putnički let u Sverdlovsk (današnji Ekaterinburg) sa avionom Tu-104. Tek 1992. Domodedovo je dobio status međunarodnog aerodroma da bi 2005. sa tadašnjih 13,960 milona putnika u godinu dana i zvanično postao najveći aerodrom moskovskog vazduhoplovnog čvora.

Aerodrom Domodedovo ima jednu veliku terminalnu zgradu koja razdvaja dva dela aerodroma od kojih je jedan posvećen isključivo letovima domaćih i ponekim od ex-sovjetskih republika avioprevoznika, dok je drugi deo namenjen za avione internacionalnih kompanija. Ukupno se na Domodedovu nalaze respektabilna 22 jetway-a (manja terminala).

Treba naglasiti da je trenutno u fazi i nadogradnja postojećih terminala tako da se nakon otvaranja u nekoliko faza tekuće i 2013. godine očekuje da ukupna veličina terminala premašuje 225,000 m2.

Svi terminali su opremljeni mnogobrojnim restoranima i kafeima sa vrhunskom uslugom, mestima za predah prilikom čekanja na let, najsavremenije organizovanu proceduru overe karata i prtljaga kao i carinsku zonu. Uz neizbežne mnogobrojne Duty free shop-ove na aerodromu se nalaze i konferencijske sale, za obavljanje poslovnih sastanaka pa čak i moderan hotel sa četiri zvezdice za putnike koje čeka duži nastavak putovanja. Hrana koja se nudi na aerodromu i na nekima od letova ruskiha avioprevoznika je vrhunskog kvaliteta, što se posebno sa ponosom ističe na internet stranicama aerodroma Domodedov.

Od 2002. godine, između grada Moskve (stanica Paveletsky) i platforme „Aeroport“ voze brzi vozovi Aeroexpress, a put traje oko 40 minuta, a cena karte je 320 rubalja (oko 8 evra). Vozovi kreću na svakih 30 minuta od 6.00 izjutra do 11.30 uveče. Savet je da se sačuva karta tokom celog puta jer će je osoblje gotovo sigurno kontrolisati tokom vožnje, a prilikom stizanja na aerodrom mora se i skenirati zbog provere bar-koda. Autobus broj 308 vozi od aerodroma do metro stanice „Domodedovskaja“, autobus broj 30 vozi do grada Domodedovo, a broj 26 do stanice „Vzletnaja“. Ukoliko se na aerodrom Domodedovo stigne u vreme kada na raspolaganju nije nijedan autobus ili voz do centra grada, a ne poseduje se sopstveno vozilo koje se može ostaviti na velikom parkin gu aerodroma, ne preostaje drugi izbor sem iznajmljivanja taksija, no cene su sve samo ne jeftine, prosečno između 40 i 100 evra, zavisno od krajnje destinacije u Moskvi.