Aerodrom Podgorica

Podgorički međunarodni aerodrom smešten je oko 12 kilometara južno od prestonice Crne Gore, Podgorice i uz aerodrom u Tivtu jedan je od dvaju civilnih aerodroma u Crnoj Gori. Smešten je pored magistralnog puta sa dve oznake: E65 i E80, a koji povezuje Podgoricu sa crnogorskim primorjem preko Skadarskog jezera i tunela Sozina. Zbog neposredne blizine gradića Golubovci, kojem je čak fizički bliži nego Podgorici, ovaj se aerodrom neretko još naziva i Aerodrom Golubovci. Preko novog terminala, izgrađenom pre četiri godine, godišnje pređe više od pola miliona putnika godišnje. Radi se o modernom terminalu funkcionalnom i primerenom prometu na aeordormu. U okviru terminala se nalazi osam šaltera za registraciju putnika za let (Check-in), kao i dva transferna šaltera za registraciju putnika koji presedaju, pasoška kontrola, kontrola putnika i ručnog prtljaga. Na aerodromu se nalaze i šalteri aviokompanija, pre svih domaćeg Montenegro Airlines-a, kao i internacionalnih Jat Airways-a, Malev-a, Austrian Airlines-a, Adria Airways-a). Zanimljivo je da je Međunarodno udruženje aerodroma (ACI) proglasilo 2007. godine Aerodrom u Podgorici najboljim u kategoriji do jednog miliona putnika.

Aerodrom u Podgorici je glavna baza za avione kompanije Montenegro Airlines, a deo je Javnog preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ koje je formirano 1999. godine od strane Crnogorske Vlade, dok je pre toga, u vreme zajedničke države bio u vlasništvu Vojske Srbije i Crne Gore a pre toga Jugoslovenske Narodne Armije. Podgorički aerodrom je, baš kao i aerodrom u Tivtu, preuzet od srpske kompanije JAT 2003. godine kada je i zvanično postao vlasništvo Vlade Crne Gore. Novi aerodrom Podgorica je zvanično otvoren za saobraćaj 14. juna 2006. godine otkada je i punopravan član ACI-ja, međunarodnog udruženja aerodroma. Inače, iz Podgorice avioni Montenegro Airlines-a voze direktno do: Beograda (uz JAT-ova 3 leta svakog dana), Niša, Ljubljane, Kopenhagena, Frankfurta, Londona (Gatwick), Moskve (Domodedovo), Pariza (Charles de Gaulle), Rima (Fiumicino), Beča i Ciriha. Mađarski avioprevoznik Malev vozi na liniji Budimpešta – Podgorica 5 puta nedeljno, a Croatia Airlines na liniji Zagreb – Podgorica 4 puta nedeljno, a tokom letnje sezone, zbog velike potražnje saobraćaju brojne čarter aviokompanije, a pre svih one ruske.

Sa aerodroma u Podgorici odvijaju se domaći letovi unutar Crne Gore, kao i međunarodni letovi, a zbog blizine dvaju glavnih aerodroma (udaljenost je samo 80 km), ne postoje redovne domaće linije, nego su oni svedeni samo na čarter letove a celokupan redovan promet je internacionalan. Od komercijalnih sadržaja aerodrom ima duty free kao i obične prodavnice i dva restorana sa čekaonicama, a na njemu postoji još i ambulantni prostor kao i prostor za privremeni smeštaj onih kojima treba ukazati medicinsku pomoć, a opremljena su i 3 VIP salona za državne potrebe i potrebe drugih korisnika, kao i multimedijalna sala sa svom neophodnom savremenom tehnološkom opremom, i namenom da se tu organizuju sastanci, seminari, konferencije, prezentacije i slično. Na samom aerodromu postoji veliko parkiralište za privatna vozila sa oko 500 parking mesta na kojima se mogu parkirati automobili tokom odsustva trajanja leta. Treba naglasiti i da je privatan prevoz uz (relativno skup) taksi jedina opcija odlaska do aerodroma u Podgorici jer nijedna linija gradskog saobraćaja u Podgorici ne vozi do aerodroma.