Aerodrom Vnukovo, Moskva

Međunarodni aerodrom Vnukovo je smešten 27 kilometara jugozapadno od centra Moskve a 11 km od početka tzv. „Moskovskog prstena“ (autoputa koji okružuje čitavu Moskvu), i treći je aerodrom po količini godišnjeg prometa u Rusiji ali i sa najvećom tendencijom rasta od svih aerodroma najveće evropske države. Primerice u 2010. godini je usluge ovog aerodroma koristilo skoro 10 miliona ljudi, što je za 22 procenta više u odnosu na samo godinu dana ranije. Zanimljivo je da je ovaj aerodrom otvoren i prvobitno korišten u vojne svrhe tokom 2. svetskog rata, da bi tek pošto je rat okončan postao civilna vazduhoplovna luka. Iako po rangu, treći Moskovski aerodrom, Vnukovo je ipak u nečemu prvi, bliži je centru grada i od aerodroma Šeremetjevo i od aerodroma Domodedovo (vremenski u proseku oko 20 minuta vožnje), što mnogim putnicima, iako naizgled beznačajno, praksa je pokazala, jeste bitno. Osim što je najbliži, Vnukovo je i najviši Moskovski aerodrom, naime sagrađen je na 204 metra nadmorske visine.

Vnukovo poseduje dva terminala (A i B) za putničke avione i jedan terminal za teretne avione. Aerodrom može „istrpeti“ brojku od 3000 putnika na sat a ne treba smetnuti sa uma da se na aerodromu svakodnevno nalazi i 4000 zaposlenih radnika. Oba teminala su pored uobičajenih kvalitetnih restorana, kafea i ostalih objekata koja nude različite usluge neophodne putnicima, opremljena VIP salonima, koje koriste svi visoki zvaničnici koji dolaze u prestonicu Rusije (predsednici stranih zemalja, političari, sportisti nakon velikih uspeha kada se održavaju svečani dočeci itd.) a najčešće ih dočekuju premijer i predsednik Rusije lično. Terminal A se koristi podjednako za domaće (avioprevoznike iz Rusije) i međunarodne letove, dok je Terminal B uglavnom fokusiran na inostrane avioprevoznike kao i za čarter i low cost letove. Godišnje se preko aerodroma Vnukovo obavi oko 120.000 letova na preko 200 linija širom Rusije i sveta. U narednom periodu, uz finansijsku pomoć grada Moskve, planirano je značajno proširenje kapaciteta aerodroma Vnukovo, koje bi trebalo biti okončano do kraja 2015. godine. Ambicije su da kroz naredan period Vnukovo povrati lidersku poziciju među aerodromima u ruskoj prestonici i da postane tehnološki vrhunski razvijena vazduhoplovna tranzitna tačka između Evrope i Azije.

Zanimljivo je napomenuti da aerodrom Vnukovo pripada katregoriji ICAO II, što ga svrstava u one aerodrome koji su opremljeni kapacitetima koji omogućavaju besprekorno funkcionisanje aerodroma (prijem i otprema putničkih i teretnih aviona) i u nepovoljnim vremenskim okolnostima (magla, oluja, velike snežne padavine,…). Inače, Vnikovo nezvanično, zbog svoje odlične lokacije, slovi za Moskovski aerodrom sa najlepšim vremenom, najviše sunčanih i suvih dana u toku godine. Železnička linija Aeroexpres povezuje sve aerodrome sa centrom Moskve, od Vnukova veza vodi do železničkog terminala Kiyevsky u centru Moskve, a put traje oko 30 minuta. Stanica je na aerodromu smeštena ispred Terminala 1, minimalne udaljenosti koja se bez problema može prepešačiti. Tunelima koji vode od aerodroma lako i brzo se izlazi na tri autoputa: Borovskoye, Minoskoye i Kievskoye i dalje prilično brzo odlazi ka željenim lokacijama. Veliki broj autobusa i taksija također voze na liniji Vnukov – centar Moskve, s tim da jedino taksiji voze i u posleponoćnim satima a stajalište im je smešteno neposredno pored ulaza/izlaza na terminale.