Aeroflot

Aeroflot je nacionalna i najveća aviokompanija Rusije. Ujedno,  Aeroflot je i jedna od najstarijih avio kompanija na celom svetu. Nastao je 09. februara 1923. godine kao avio kompanija „Dobrolet“ –nacionalna avio kompanija Sovjetskog Saveza.

Nakon raspada SSSR-a, Aeroflot se raspao na više od 300 manjih regionalnih kompanija koje su postale nacionalne kompanije novonastalih država ili su pak privatizovane. Najveći deo raspadnute avio kompanije je zadržao ime i brend te poneo naziv Aeroflot RIA (Russian International Airlines) i saobraćao je uglavnom na međunarodnim linijama iz Moskve. Aeroflot RIA je 1994. godine restruktuiran u akcionarsko društvo gde je polovinu akcija zadržala vlada Rusije a polovina je podeljena zaposlenima koji su nadalje mogli da trguju istima te je tako došlo i do izvesnog ukrupnjavanja tj. smanjenja broja akcionara.

ARO Aeroflot 777-300ER Artwork K65276

2000. godine avio kompanija je ponovo promenila ime u Aeroflot – Ruske Avionlinije (Российские авиалинии, a u internacionalnoj verziji imena Aeroflot pridodata je karakteristična odrednica – Russian Airlines). Iste godine Aeroflot menja poslovnu politiku i strategiju i okreće se domaćim linijama koje je do tada uglavnom prepuštala drugim avio kompanijama.

2006. godine Aeroflot je postao punopravni član Sky Team-a i tako postao prva ruska avio kompanija koja je pristupila nekoj svetskoj alijansi.

Osim „sovjetskog“ imena, ova avio kompanija zadržala je i logotip iz tog perioda tako da su srp i ćekić sa krilima ostali simbol Aeroflota do današnjih dana. Naime, u cilju potpune promene imidža rukovodstvo kompanije je angažovalo jednu uglednu Londonsku marketinšku agenciju da uradi taj posao. Konačni stav „ostrvskih“ marketinških stručnjaka vio je gotovo šokantan: ostaviti strai logotip uprkos nedvosmislenoj asocijaciji na komunizam! Rečeno je i učinjeno ali su ostali elementi vizuelnog identiteta kompanije potpuno promenjeni i zamenjeni izuzetno lepim i modernim rešenjem.

Avio karte aeroflot

Aeroflot danas leti sa stotinak aviona na 80 destinacija u 50 zemalja sveta i prevozi oko 7 miliona putnika godišnje. U rekorderskoj 1976. godini kada je slovio za najveću avio kompaniju na svetu, Aeroflot je prevezao 100 miliona putnika i oborio sve svetske rekorde koji nisu prevaziđeni ni do dana današnjeg. Ovom rekordu samo se „donekle“ priblišio najveći avioprevoznik današnjice, American Airlines, sa 80 miliona prevezenih putnika godišnje.

Danas Aeroflot leti u sve delove sveta osim u  Južnu Ameriku Australiju ali ima brojne letove ka „egzotičnim“ Bliskoistočnim i Karipskim destinacijama. Putnici iz Srbije često koriste letove Aeroflota za putovanja ka Kini i Tajlandu dok se u Evropi sa Aeroflotom najlakše može stići do Sankt Peterburga, Minska i brojnih ruskih gradova.

Ukoliko sa Aeroflotom želite put Amerike, na raspolaganju su Vam destinacije kao što su: Njujork, Vašington, Los Anđeles u SAD i Havana (Kuba) i Punta Kana (Dominikanska Republika).

Glavna baza flote nalazi se na moskovskom aerodromu Šeremetjevo (Sheremetyevo) gde je za Aeroflot kao najveću i nacionalnu avio kompaniju izgrađen poseban savremeni terminlal (T3).

Flota Aeroflota je jedna od najmodernijih i najbrže rastućih flota u svetu ali i jedna od najmešovitijih obzirom da poseduje avioneruske odnosno sovjetske proizvodnje (Tupoljev, Iljušin, Antonov…) koji polako gube „bitku“ sa zapadnoevropskim Airbus-ovim modelima (Airbus A320 (A319/A320/A321) kada je u pitanju tzv. kratkolinijski i srednjelinijski avio saobraćaj Naravno i američki Boeing je  našao svoje mesto u Aeroflotovoj floti i to uglavnom širokotrupni Boeing 767 u dugolinijskom saobraćaju.

U svom vlasništvu pored glavnog avioprevoznika kompanija ima i nekoliko manjih posebnih ali zavisnih kompanija (podružnica): Nordavia – čija je baza u Arhangelsku i koja obavlja domaći i regionalni saobraćaj, Donavia – sa bazom u Rostovu na Donu, Rossiya – sa bazom u Sankt Peterburgu. Rossiya tek treba da se spoji sa Aeroflotom.

Avio karte za Moskvu, Sankt Peterburg i sve ostale destinacije na kojima leti Aeroflot možete da kupite u našoj agenciji.
Napominjemo da naša agencija ima i specijalnu mogućnost prodaje avio karata za sve unutrašnje letove u okviru Ruske Federacije.