Banja Koviljača

Banja Koviljača – Geografija

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine (Boranja, Sokolske planine, Cer). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva.

Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.

banja Koviljača

Kako stići u Banju Koviljaču?

Do Banje Koviljače drumski se stiže, iz Beograda, autoputem Beograd – Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (145 km), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (143 km).

U Banji Koviljači postoji železnička stanica na pruzi Beograd – Mali Zvornik, ali njom saobraćaju samo lokalni vozovi.

Najbliži aerodrom je aerodrom Nikola Tesla Beograd (135 km).

Planina Gučevo

Gučevo je šumovita planina koja je natkrila Banju Koviljaču s južne strane. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok i od Koviljače do planine Boranja dostiže dužinu od 15 km. U selu se nalazi etnografski park sa spomen kućom i više objekata narodne arhitekture. Ceo etno park je smešten u živopisnoj dolini rečice Žeravije.

U samom srcu Banje Koviljače nalazi se istoimena Specijalna bolnica za rehabilitaciju, jedna od najsavremenijih rehabilitacionih centara te vrste u Evropi. Ova elitna zdravstvena ustanova za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju, uspela je da višedecenijskim iskustvom, na najbolji način, poveže blagodeti tradicionalnog – prirodnog lečilišta sa svim onim što nudi savremena fizikalna medicina i rehabilitacija.

Po svojim smeštajnim kapacitetima, kvalitetnoj ishrani i vrhunskoj usluzi, ubraja se u red evropskih hotela visoke kategorije. Kao jedan od najstarijih rehabilitacionih centara u Srbiji, osim najsavremenijih metoda lečenja i prirodnih blagodeti, gostima nudi osmeh na licu, ljubav u srcu i veru u dušu.

Da su prirodne snage najbolji iscelitelj bolesti potvrđuju i termomineralna voda i peloid Banje Koviljače. Termomineralna voda, koja se koristi u terapijske svrhe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju – Banja Koviljača, na osnovu terenskih i kompletnih fizičko – hemijskih ispitivanja, pripada kategoriji natrijum – kalcijum – hidrokarbonatnih hipotermi. Primenjuje se u vidu: kupanja ( lokalnog ili opšteg ) i orošavanja.

Peloid Banja Koviljače je mineralnog porekla i spada u slabo alkalne i redukcione peloide. Priprema se za upotrebu u specijalno otvorenim blatnim bazenima sa pregradama, gde se donosi glina iz okoline koja se usitnjava i meša sa sumporovitom termomineralnom vodom. Sazrevanje se vrši u anaerobnim uslovima koji se obezbeđuju stalnim doticanjem sumporovite vode koja prekriva glinu. Proces zrenja peloida traje 1 – 3 godine, uz povremeno mešanje. Za to vreme se postiže koncentracija rastvorljivih materija. Peloid se upotrebljava u terapijske svrhe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju – Banja Koviljača u vidu blatnih pakovanja.

Koviljača

Banja Koviljača – Smeštaj i medicinski program

Blagodetima tradicionalnog prirodnog lečilišta i dostignućima savremene fizikalne medicine i rehabilitacije lečimo:
– reumatična oboljenja,
– degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba,
– diskus herniju i stanja nakon operacije diskus hernije,
– osteoporozu,
– posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba,
– lakša oštećenja centralnog nervnog sistema,
– lezije perifernih nerava,
– mišićna oboljenja,
– pojedina ginekološka i kožna oboljenja,
– sterilitet,
– limfedem.

Kupatilo

Svako godišnje doba idealno je za lečenje , oporavak i odmor, a najbolje je ono koje naš gost odabere i dođe u ovu ustanovu, koja radi cele godine, 24 sata dnevno.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju – Banja Koviljača raspolaže sa 416 postelja u luksuznim apartmanima, jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama koje su opremljene na nivou hotela B kategorije.
Osim medicinskog tretmana, za uspešan oporavak i ugodan boravak, u ovoj banji sa tradicijom, izuzetna pažnja se poklanja i ishrani, koja se usklađuje sa potrebama gosta. Na meniju su specijaliteti ovoga kraja, kao i raznovrsne đakonije rodnog zavičaja gosta. Hrane se duša i telo.
Modernizacijom starih zdanja, izgradnjom novih smeštajnih kapaciteta i ostalih pratećih sadržaja, ova ustanova, danas, celom kraju vraća nekadašnji sjaj i prosperitet, postavši, ne samo mesto za lečenje i oporavak, već i za udoban odmor i zabavu. Svako godišnje doba idealno je za lečenje , oporavak i odmor, a najbolje je ono koje naš gost odabere i dođe u ovu ustanovu, koja radi cele godine, 24 sata dnevno.
U vili „ Dalmacija “ gostima su na raspolaganju svetle, prijatne i udobne sobe, kao i luksuzno opremljeni apartmani sa terasama i balkonima. Sve sobe imaju internu i satelitsku televiziju, kao i telefone. Objekat je sistemom toplih veza povezan sa ostalim objektima ove ustanove. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju – Banja Koviljača sprovodi se program medicinske rehabilitacije i lečenja, kao i program prevencije, i u te svrhe koristi se:

• kupanje u sumporovitoj termomineralnoj vodi u kadama ili bazenima, ili kao lokalne kupke
• vaginalno orošavanje sumporovitom termomineralnom vodom
• peloido terapija u vidu blatnih pakovanja
• visoko i nisko frekventna magneto terapija
• lasero terapija
• svi oblici elektro terapije
• vakum terapija
• horizontalna terapija
• sono terapija
• ručna, vibro i podvodna masaža
• različite vrste specijalnih oblika manuelne masaže
( refleksna masaža stopala, manuelna limfna drenaža, Šiacu masaža )
• parafino terapija
• različiti oblici foto terapije
hidro terapija
• hidrokinezi terapija
• kinezi terapija
• radna terapija
Osim terapija koje ulaze u sastav bolesničkog dana, postoji mogućnost korišćenja i vanstandardnih
terapijskih procedura.

HTP „BANJA KOVILJAČA“

Za informacije o cenama smeštaja i rezervacije kontaktirajte nas na tel. 011 344 49 85 ili 011 344 49 32 ili nam pošaljite mejl sa upitom na office@rtours.rs
Radno vreme agencije je radnim danima od 09:00 do 17:00h.