Bele noći Sankt Peterburga

„Bele noći“ su prirodan fenomen koji se događa u nedeljama oko letnjeg solsticija (najduži dan i najkraća noć u godini) u mestima iznad 59. stepena severne geografske širine. Ogleda se kroz gotovo poetičnu atmosferu – kasnog sumraka i ranog svitanja – u kojoj potpuni mrak potpuno izostaje. Takva nadrealistična atmosfera inspirisala je turističku zajednicu Ruskog grada Sankt Peterburga da organizuje festival „Bele noći“ koji svake godine okuplja najbolje ruske baletane, operske pevače i klasične muzičare na nekoliko gradskih lokacija.

U sklopu festivala održava se i niz drugih događaja poput koncerata komercijalne muzike na Trgu palate, kao i glumački performansi pod maskama koje datiraju još iz vremena Katarine II i Petra I Aleksejeviča Romanova. Vrhunac festivala, rezerviran je 23. jun kada se održava spektakularan šou „Crvena jedra“ (Алые паруса) na reci Nevi koji svake godine privuče nekoliko miliona posetilaca. Reč je o proslavi kraja školske godine u Sankt Peterburgu, koji uključuje crvene brodove iz 18. veka, impresivan vatromet, a sve uz bogat zabavni program. Sunce u vreme „Belih noći“ zalazi oko 22 časa, a sviće oko 5 časova i dovoljno je reći da se tih „noći“ javna rasveta uopšte ne uključuje pa je šetnja ulicama ovog ruskog grada u ovo doba zaista jedinstven doživljaj. Zanimljivo je da mnogi parovi u Rusiji odlučuju da se venčaju upravo za vreme „Belih noći“, tako da je matičarima u Sankt Peterburgu ovo najzaposleniji deo godine.

Nekadašnji Petrograd i Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg je i najznačajnija luka Rusije. Reč je o najsjevernijem gradu na svetu sa preko milion stanovnika (Sankt Peterburg ih ima preko 4 i po miliona). Inspiracija je mnogim umetnicima, slikarima, pesnicima, piscima, režiserima. Za doživljaj ovog grada preporuka je film „Onjegin“, snimljen po romanu Aleksandra Sergejeviča Puškina, gde se mogu videti mnoge važne tačke Sankt Peterburga (Glavni gradski trg, katedrala Sv. Isaka, Plavi most…). Zanimljivo je da u gradu nema solitera, pošto propisi zabranjuju gradnju visokih zgrada u samom centru, televizijski toranj je najviša građevina sa visinom od 310 metara, a najviša zgrada je Petropavlovska palata sa tornjem visokim 122 metra. Ulica Nevski prospekt na levoj obali reke Neve je najprometnija u celom Sankt Peterburgu, puna je ljudi u bilo koje doba godine i centar je zbivanja „Venecije severa“ (kako još od milja zovu ovaj grad).

Neke od najvećih znamenitosti ovog Ruskog grada prosto se ne smeju zaobići prilikom njegove posete, posebno što se fenomen „Belih noći“ doživljava, jelte, noću, preko dana ostaje dovoljno vremena za obilaske Sankt Peterburga, te valja spomenuti bar neke od njih. Ostrvo Vasilevski sa prelepom arhitekturom iz 19. veka, kabina Petra Velikog – prva drvena kuća izgrađena u gradu u kojoj je najveći ruski car živeo 5 godina, Petrova letnja bašta i letnja rezidencija, prelepa crveno-bela zgrada Univerziteta, glavni trg s Aleksandrovim stupom, katedrala Sv. Isaka, Plavi most, ulica Nevski prospekt, muzej Ermitaž, koji je danas slovi za jedan od najvećih i najznačajnijih kulturno-istorijskih i umetničkih muzeja na svetu.

Uz muzej se odmah nalazi i zimski dvorac Jelisavete, ćerke Petra Velikog, a oba zdanja su napravljena u baroknom stilu, sa oko 1000 soba od kojih je većina otvorena za posetioce.  Još neke od „nezaobilaznih“ tačaka su i Petropavlovska tvrđava sa katedralom, Muzej pobede kao i hram Hristovog vaskresenja. Jedna od preporuka je (ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju) i vožnja brodom po reci Nevi sa prelepim pogledom na carski grad sa reke.

Napisao: Aleksandar Devetak


Turistički aranžman „Bele noći Sankt Peterburga“