Budva

Budva je, uslovno rečeno, glavni grad Crne Gore. Uz svo poštovanje prema zvaničnoj prestonici Podgorici i „Prijestonom Cetinju“, Stonsi i Madona su svoje koncerte održali baš ovde, Budvi, na plaži Jaz o kojoj će kasnije biti više reči obzirom da ovaj članak ima akcenat na Budvanskim plažama.

Inače, Budva je primorski grad na obali „plavog Jadrana“. Šire područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera. Budvanska Rivijera je centar crnogorskog turizma, i poznata po peščanim plažama, bogatom noćnom životu. Naravno, istorija i kulturni sadržaji ne zaostaju za prve dve navedene kategorije..

Budva Stari Grad

Budva je stara oko 2 500 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru.  Stari grad Budva se nalazi unutar mletačkih zidina iz 15. veka. Stari grad je bio teško oštećen u razornom zemljotresu 1979. godine, ali je potpuno obnovljen. Velika obnova starog grada trajala je osam godina.
Stari grad Budva je prvobitno izgrađen na ostrvcetu koje je peščanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i tako preraslo u poluostrvo (slično kao Dubrovnik). Čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku celinu koja kao naselje postoji još od antičkih vremena.
Budva je, kao i većina gradova ovog područja, više puta menjala gospodara, a najduže su se na području grada zadržali Mlečani i Austrijanci, koji su napustili grad 1918. godine.

Budva crna gora

Ime Stari Grad, Budva je nosila u Srednjem veku. Većina arhitekture Starog Grada je Venecijankog porekla. Vrata, prozori, balkoni i mnoge druge male, ali primetne stvari su rimskog stila Venecijanske Republike. Postoje tri osnovne crkve u Starom Gradu. Prva je Svetog Ivana, koja je sagrađena u 7. veku i sve do ukidanja Budvanske biskupije bila je katedrala, druga Bogorodičina crkva (Santa Maria in Punta) koja datira iz 840. i treća, Svete Trojice, koja je sagrađena 1804. godine. Venecijanski zidovi Starog Grada su zanimljiva turistička atrakcija.

Budva Stari Grad

Urbani prostor grda odiše jedinstvom, zahvaljujući skladu ulica i trgova iz srednjeg veka koji čine celinu sa bedemima, kulama i gradsim kapijama. Tu su smeštene brojne galerije, prodavnice, barovi restorani i to je mesto gde se miris mora prepliće sa mirisom pržene ribe i sa zvucima muzike. Stari grad je živi izložbeni prostor u kom se održavaju brojne manifestacije, festivali i koncerti…
Gradska tvrđava Citadela seštena je na uzvišenju, a na njenom vrhu je letnja pozornica na kojoj se održava čuveni festival Budva Grad Teatar.

Budvu odlikuje tipično mediteranska klima sa blagim zimama i toplim i suvim letima. U priobalju koje je zaklonjeno od unutrašnjosti visokim gorskim zaleđem, klimatske prilike su još blaže i prijatnije. Nema velikih temperaturnih razlika, ekstremnih padavina i snage vetra pa su klimatske prilike ujednačenije nego u susednim krajevima.

Plaže u Budvi i okolini


Slovenska plaža

Slovenska plaža je ujedno i veliki hotelski kompleks za smeštaj u Budvi. Pozicija ove plaže je karakteristična obzirom da se pruža bukvalno od Starog grada tj. njegove luke do hotela Park, takoreći u centru grada. Plaža je dugačka je oko 1600 m. Peščanom prevlakom ispod mora je povezana sa ostrvom Sv. Nikola do kojeg možete da takoreći prepešačite (uz dosta plivanja). Ukoliko letite avionom iznad Budve, ovaj peščani sprud uočljiv je i odozgo. Obratite pažnju.  Paralelno sa plažom se pruža čuveno budvansko šetalište. Ime „Slovenska“ nadenuli su joj Česi koji su ovde letovali 1935. godine. A do tada je nosila naziv „Podpolje“.


Ričardova Glava

Plaža Ričardova glava se nalazi neposredno ispred samih zidina Starog grada. To je šljunkovita plaža duga je oko 100 m. Karakteristično „strano“ ime je dobila po po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimao film “Dugi Brodovi” 1963. godine.


Plaža Jaz

Plaža Jaz se je od Budve udaljena oko 2,5 km u pravcu Bokokotorskog zaliva. Čine je dve peščane plaže čija ukupna dužina iznosi oko 1 200 m. Veća plaža duga je oko 800 m a manja oko 400 m i rezervisana je za nudiste.

plaža jaz budva

U zaleđu velike plaže nalazi se veliki ravan prostor na kome se u toku sezone nalazi auto kamp a pogodan je za velika dešavanja i manifestacije. Pre nekoliko godina ovde su svoje koncerte održali Madona i Rolinstonsi. Na zapadnom delu Jaza nalazi se izvor pitke vode koja se uliva u more. Treba još napomenuti da je Jaz zaštićeno prirodno dobro I kategorije.


Plaža Kamenovo

Plaža Kamenovo je početna u nizu od oko 16-tak manjih, veoma atraktivnih plaža Budvanske rivijere, na potezu prema Perazića Dolu. Nalazi se između Rafailovića i Pržnog, duga je oko 330 m. Plaža je peskovita a boja mora oscilira između aturno plave i tirkizno zelene. Do plaže možete da dođete i svojim automobilom, zahvaljujući blizini magistrale, ili brodićima i čamcima sa morske strane. Nalazi se u uvali te je za nju karakteristično odsustvo talasa.


Miločer

Miločer je jedna od najlepših i najekskluzivnijih plaža Budvanske rivijere i crnogorskog primorja uopšte. Poznatija je i kao „Kraljeve plaža“. Nalazi se ispod nekadašnjeg ljetnjikovca kraljevske porodice Karađorđević, izgrađenog 1934. godine. Plaža je duga 280m. U zaleđu se nalazi miločerska park-šuma koja zauzima površinu od 18 ha, sa retkim egzotičnim vrstama drveća, kao sto su libanski keder, tropske mimoze, japanske mušmule, kaktusi, agave… Miločerska plaža spada u peščane plaže visoke kategorije i uz prekrasnu šumu i ekskluzivan hotel predstavlja savršeno delo prirode i ljudskih ruku.

Nekada su u Miločeru uređivani i bili na glasu cvetni vrtovi. Domaći pomorci su iz dalekih primorskih zemalja donosili su retke i egzotične vrste drveća i sadili ih po rivijeri: razne palme od afričke flore, eukaliptuse od australijske flore, kiparise, oleandere i mimoze iz raznih delova Sredozemlja.

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža se nalazi neposredno uz plažu Miločer i svojom se atraktivnošću se uklapa u njen ambijent. Duga je 120m, s čempresima i maslinama u zaleđu. Ime je dobila po tome što je bila omiljeno mjesto kraljice Marije Karađorđević.


Plaža Mogren

Za Mogren kažu da je doslovno najlepša plaža Crne Gore. Izvanredan pesak na kopnu i u vodi i osunčanost, izloženost južnom vetru, čine ovu plažu najatraktivnijom na crnogorskom primorju. Mogren inače čine dve pjeskovite plaže dužine 350m koje su spojene tunelom i protežu se od rta Mogren do Vidikovca hotela Avala. Do njih se lako prilazi pešačkom stazom iz pravca Starog grada koji je udaljen 150m.

Plaža je dobila ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji je ovde doživeo brodolom i iskrcao se na jednu od dve Mogrenske plaže. U znak zahvalnosti na tom mestu podigao je crkvu posvečenu Sv. Antonu. Ostaci ove crkve nalaze se na plaži Mogren II.
Plaža Mogren je od juna 2004 g. nosilac “Plave zastavice” koja je simbol sigurnosti i čistoće.Plaža Pizana

Plaža Pizana stišnjena je na nekolikom prostoru stišnjenom između istočnog dela Starog grada i gradske luke. U njenom zaleđu nalazi se bazen tj. gradsko plivalište. Šljunkovita je i dugačka nepunih 50 m. Lokacija ovu plažu čini izuzetno atraktivnom. Ne propustite da je posetite.


Plaža Bečići

Plaža Bečići se takođe smatra jednom od najlepših i najvećih plaža na južnom Jadranu. Zasigurno se pitate kako je moguće da su ovde sve plaže „najlepše“. Odgovor nemamo ali znamo da i sami znate bar po nešto o svakoj od njih pa nam zbog toga možete verovati a, najzad, možete i da se uverite. Plaže je peskovite i duga jeoko 2 km. Plaža Bečići je 1935. godine u Parizu dobila Grand prix (velika nagrada Zlatna palma), kao najljepša  plaža u Evropi te godine. Dakle, ipak najlepša ili „jedna od…“


Plaža Pržno

Plaža Pržno Nalazi se ispod istoimenog karakterističnog, slikovitog i živopisnog primorskog naselja što joj daje poseban ambijent. Plaža je kombinovana, delom peščana a delom stenovita. Duga je oko 260m. Zaleđe čine stari maslinjaci zbog čega se ceo ovaj lokalitet svrstava u spisak zastićenih prirodnih rezervata.  U neposrednoj blizini plaže se nalazi hotel “Maestral” i nekoliko konoba u kojima možete da uživate u tradicionalnoj Crnogorskoj kuhinji. Umesto „Prijatno“, crnogorci će reći „Dobro vam učinjelo“.
Neko je još napiso „Ovdje se na licu mjesta možete uvjeriti u realnost egzotičnog zalaska sunca“.


Plaža Sveti Stefan

Opet „Najlepša“! Najlepša plaža kada je u pitanju mesto na kome se nalazi. Nisu se slučajno ovde svojevremeno kupali Sofija Loren i Silvester Stalone… Nećemo mnogo govoriti o ovoj plaži. Nešto mora da ostane i kao faktor iznenađenja. R-tours će vas rado povesti na Sveti Stefan. Kontaktirajte nas.


Plaža Crvena glavica

Skup malih plađa „Crvena glavica“ nalazi se na oko sedam kilometara od Budve prema Petrovcu, u neposrednoj blizini Svetog Stefana oko 1,5 kilomatar udaljene od magistrale. Crvena Glavica predstavlja kompleks manjih plaža u okviru istoimenog Nudističkog kampa. Plaže su raznovrsne, od peščanih do stenovitih, ima ih sedam i ukupne dužine 500 m a specifične su po pesku i stenama crvenkaste boje. U pozadini je kombinacija šume i prirodnih stena. Ovo je pravo mesto za uživanje u intimnosti i lepoti prirode. Crvenu Glavicu čine tri pristupačne plaže, jedna do koje se teže dolazi i još jedna do koje možete da dođete samo camcem i plivajući.
Ukoliko pak niste nudista, to nije razlog da ne posetite ovu prelepu plažu. Naime, tokom sezone, jedna od ovih plaža ipak nije nudistička i poznatija je pod nazivom „Galija“.


Plaža Drobni Pijesak

Plaža Drobni pijesak je smeštena u skrovitoj uvali, duga je 250m. „Pijesak“ je žućkasto-bele boje i daje joj izgled prave tropske plaže. Zaleđe plaže je obraslo maslinjacima i makijama što joj daje epitet “divlje”. Na samoj plaži nalazi se izvor svježe vode koja ovaj dio čini još prijatnijim. Drobni pijesak je omiljeno izletište mještana. U prošlosti se ovdje održavao skup plemenskih poglavara Paštrovića – Bankada.


Ostrvo Sveti Nikola

Najveće na južnom delu Jadrana. Od njega se prema Slovenskoj plaži pruža plićak – tunja, koja je u vreme oseke duboka svega 0,50 m. Za ovaj plićak postoji legenda da Sv. Sava krećući za Svetu goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod zvog velikih talasa pa je bacio nekoliko kamena i napravio plićak preko kojeg je prešao i ukrcao se na galiju.
Ostrvo Sveti Nikola ili kako ga meštani zovu Školj je najveća izletnička atrakcija Budve. Obale ostrva spuštaju se skoro vertikaalno u more, a između se nalazi više malih skrovitih uvala – izazov za osobenjake, avanturiste i romantičare. Na ostrvu se nalaze tri peščane plaže ukupne dužine 840 m. Tokom sezone do njega možete doći brodićima koji svakodnevno voze sa svih budvanskih plaža. Međutim do najlepših plaža koje se nalaze na južnoj strani može se doći isključivo čamcem. Ostrvo je obraslo raznim mediteranskim rastinjem što plaže i uvale čini privlačno “divljim”.
Ostrvo je obraslo je bujnom mediteranskom vegetacijom, pretežno četinarima. Posebnu atrakciju predstavljaju mufloni i jeleni koji naseljavaju najšumovitiji dieo ostrva pa, ako volite Foto safari, izvolite… Na ostrvu se nalaze i ostaci starog groblja, na kojem su prema legendi sahranjivani i krstaši Rajmunda Tulskog, koji su u XI veku prošli kroz Budvu.


Прикажи већу мапу