Low-Cost aviokompanije

  • Zašto su avio karte u low-cost aviokompanijama jeftine?

  • U čemu je tajna low-cost avio saobraćaja?

Jeftine avio karte su suština i osnovna karakteristika poslovanja low-cost ili niskobudžetnih avio kompanija. Sigurno ste se zapitali zašto je to tako?!

Osim gotovo neverovatno niske cene avio karata (u odnosu na ostale avio kompanije), druga najvažnija stvar u njihovom poslovanju je, kažu, bezbednost letenja.

U čemu je onda tajna?

Sve ostalo je „gurnuto“ u drugi plan kako bi prva dva cilja (najjeftinije avio karte i bezbednost) bili ispoštovani. U svrhu smanjenja troškova poslovanja, što omogućuje da avio-karte budu jeftine, tokom leta bižete lišeni apsolutno svakog luksuza kao što su „besplatna“ hrana ili piće, biznis klasa nije predviđena, nema udobnosti koju, kod drugih avio kompanija pruža instalirana audio i video tehnika na svakom sedištu (naslonu). Komfor je, takođe, veoma često doveden u pitanje.

U cenu avio karte uključen je samo ručni prtljag i to strogo određenih dimenzija, a za prijavu gabaritnijeg prtljaga potrebno je platiti dodatnu taksu što može da ispadne priličan trošak i do 30 EUR a ta stavka može biti veća čak i od cene same avio karte, odnosno prevoza.

Osim „prilika“  u samoj letelici i tokom leta, veoma bitan način uštede low cost avio kompanija je korišćenje malih i sporednih aerodroma koji naplaćuju znatno jeftinije aerodromske takse ili „sporednih“ terminala velikih aerodroma.

Prilikom nabavke letelica, low-cost avio kaompanije se uglavnom odlučuju za jedan model. Ako odjednom kupuju ili iznajmljuju veći broj aviona, to ih dovodi u odličnu pregovaračku poziciju. U tim slučajevima nisu zanemarljivi ni troškovi održavanja jer je potrebno manje rezervnih delova na lageru i manje mehaničara, dobijaju se popusti na velike narudžbine istih delova i sl.

Avioni ovih kompanija skoro uvek lete između dva mesta, odnosno kod njih nema presedanja i nastavka leta prema drugoj destinaciji. To smanjuje troškove na nekoliko načina, manje je radnika angažovano za prebacivanje prtljaga iz jednog aviona u drugi, a nije beznačajno ni što se na taj način manje prtljaga izgubi, što u na kraju krajeva smanjuje troškove eventualne odštete.

Deregulacija avio saobraćaja koja podrazumeva „oduzimanje“ svih privilegija tzv. nacionalnim avio kompanijama koja je sprovedena širom sveta stvorila je prostor za „uzlet“ drugih vidova avio saobraćaja kao što su čarter avio saobraćaj i low-cost avio saobraćaj.

Svetska ekonomska kriza koja je pre nakoliko godina „postavila“ drugačije standarde poslovanja kao i „kriza avio saobraćaja“ izazvana avio-terorističkim napadima na Nju Jork i Vašington izazvale su propast izuzetno velikog broja avio kompanija širom sveta koje su poslovale po „tradicionalnom“ (ne)komercijalnom modelu ali i „procvat“ low-cost modela poslovanja u avio saobraćaju.

U svetu su poznate i čuveme low-cost avio kompanije: Wizz Air, Fly Niki, Ryanair, Airberlin, Aegean airlines, Air Vallee, AirBaltic, Easyjet, Fly air plus, FlyDubai, Germanwings, Norwegian, Pegasus Airlines, Vueling i druge.

Iz Beograda lete sledeći low cost prevozioci: Wizz Air, Easy Jet , Norwegian , Germanwings, FlyDubai, Pegasus i Vueling.

Wiz Air iz Beograda leti do sledećih destinacija:

  • Švedska –   Malme, Stokholm Skavska, Geteborg City Airport
  • Nemačka – Dortmund, Memingen/Minhen
  • Belgija –     Brisel Sarleroi
  • Engleska –  London Luton
  • Holandija –  Ajndhoven
  • Francuska – Pariz Bove, Bazel Miluz
  • Norveška –   Oslo Sandefjord Torp
  • Kipar –  Larnaka

Norwegian Air iz Beograda ima direktan let do Osla (Norveška), a preko ovog grada leti i do drugih gradova u Norveškoj

Germanwings iz Beograda leti direktno do Štutgarta

FlyDubai leti direktno do Dubaia, a sa presedanjem i do mnogih drugih gradova.

Pegasus Airlines leti četiri puta nedeljno za Istanbul (aerodrom Sabiha Gokcen). Svi putnici imaju pravo na 20kg besplatnog prtljaga. Ova turska low cost kompanija obavlja i 20 domaćih letova unutar Turske, iz Istanbula i Izmira.

Vueling obaviće prvi let 20 juna 2014 do Barselone. Prodaja je već počela, a putovanja su tokom sezone od 20 juna – 15 septembra 2014.
Cena povratne avio karte sa svim taksama od 148 eur.