Montenegro Airlines

Montenegro Airlines je nacionalna aviokompanija Crne Gore sa sedištem u Podgorici. Matični aerodrom, baza je takođe aerodrom Podgorica – Golubovci kao i aerodrom Tivat.

Montenegro Airlines leti ka destinacijama u Evropi i regionu a znatan obim saobraćaja odnosi se na čarter letove širom Evrope, tokom letnjih meseci a za potrebe Crnogorskog turizma tj. dovođenja stranih turista.

Svi letovi Montenegro Airlines-a su međunarodni budući da je razdaljina između dva aerodroma u Crnoj Gori samo 80 kilometara.

Vizuelni identitet Montenegro Airlines-a čini naročito i kreativno stilizovani orao „nacrtan iz jednog poteza“. Ovaj logotip savršeno pristaje crnogorskoj nacionalnoj aviokompaniji obzirom da je orao i nacionalni i državni simbol (dvoglavi orao na državnom grbu i zastavi) a pritom je u pitanju močna ptica, letač karakteristična za nebo ovog dela Balkana.

Avio kompanija Montenegro Airlines  je osnovana 24. oktobra 1994 od strane Vlade Crne Gore (tada deo Savezne Republike Jugoslavije ), a prvi avion, Foker 28 Mk4000 (zvani „Lovćen“), kupljen je u jesen 1996. Godine. Prvi let je obavljen je 7. maja 1997, tačno u 22:30 simbolično,između Podgorice i Barija. U julu 1998 kupljen je još jedan avion ATR 28 Mk4000.

Sledi težak period za ovu aviokompaniju jer je na snagu stupila privremena zabrana na letovima unutar Evropske unije koja je ukinuta 23. oktobra 1999. Novi letovi su organizovani ka  Frankfurtu i Nemačkoj . Krajem te godine, Montenegro Airlines pokreće i letove do destinacija kao što su Cirih, Ljubljana, Skoplje , Istanbul i Budimpešta.

U aprilu 2000, Montenegro Airlines je postao član Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA). U junu 2000 kupljen je prvi avion Foker F100. Drugi Fokker F100 kupljen jeeu maju 2001, a potom i treći u junu 2002. godine. Sledi kupovina četvrtog aviona Fokker F100 koji je kupljen početkom 2003. godine.

Aviokompanija Montenegro Airlines ušla je u sistem globalnog rezervacionog sistema Amadeus 5. marta 2003. Godine čime su avio karte ove avio kompanije postale dostupne širom sveta.

Montenegro Airlines je prevezao svog milionitog putnika 2. jula 2004. godine. Iste godine je prevezeno rekordnih 370.000 putnika. Montenegro Airlines je prevezao svog dvo-milionitog putnika 14. juna 2006.

Nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti Crne Gore, Srbija je postala međunarodno tržište za crnogorske kompanije. Montenegro Airlines je morao da obustavi međunarodne letove iz Srbije ka evropskim zemljama, osim ka Crnoj Gori čime je izgubljen profitabilna avio linija let Niš – Cirih.

23. jula 2007. godine, Montenegro Airlines je nabavio dva Embraera 195 , kako bi proširio flotu i ciljnu mrežu te su se tako stvorili uslovi za uvođenje redovnih letova ka Londonu (Aerodrom Gatvick) i Milanu – (Malpensa International Airport).

Napisao: Miroslav Bronzić