Moskva

njeno-velicanstvo-moskva

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve,velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 m nadmorske visine, i obuhvata površinu od oko 1100 km². Broj stanovnika brzo raste i broji oko 13 miliona stanovnika. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave.

Moskva je takođe veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad kojhi je najskuplji na svetu. Grad je nazvan po reci(prevod sa staroruskog“grad uz reku Moskvu“). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna pretpostavka govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znači „mračan“ ili „zamućen“. Moskvu je osnovao Jurij Dolgorukij 1147.godine.


Znamenitosti Moskve

Crveni trg

Crveni trg je srce Moskve i najčešća prva destinacija svih turista. okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Crveni trg se prvi put u zvaničnim spisima pojavljuje u 15 veku kada je Ivan II naredio da se unište sve drvene građevine koje su okruživale Kremlj kako bi se na tom prostoru napravila pijaca. Zbog toga je prvi naziv trga bio Trgovački trg. U 16.veku je naziv trga bio Trg Svetog Trojstva po crkvi Svetog Trojstva. Crveni trg je dobio ovo ime u 19 veku, ali se ovaj naziv pominje i u dokumentima iz 17 veka. različiti vekovi su različito uticali na Crveni trg pa je zato Crveni trg danas najzanimljivija atrakcija turistima. Slika Crvenog trga će se pojaviti će se pojaviti na većini razglednica koje ćete kupiti u Moskvi.

Puškinov muzej

U Puškinovom muzeju su uglavnom izložena dela umetnika sa zapada, ali u njemu su i neke od najznačajnijih impresionističkih i postimpresionističkih  kolekcija u svetu. Ali 2007.godine su ove kolekcije premeštene u aneks koji se nalazi preko puta glavne zgrade.

Lenjinov mauzolej

Ovde se nalazi balsamovano telo oca boljševičke revolucije, Vladimira Iliča Lenjina. Zanimljivo je da on nikada  za života nije želeo da bilo kakva građevina bude podignuta u njegovu slavu.

Crkva Svetog Vasilija

Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. god. Ima karakteristične šarene kupole. Danas je u njoj muzej. Legenda kaže da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu Postnika Jakovljeva kako ni za koga više ne bi izgradio ovako lepu građevinu.

Kremlj

Ovo jednostavno ne smete propustiti. Vekovima je Kremlj dokaz mnogih tragičnih događaja ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi.

Spaskaja kapija je nekada bila glavni i jedini ulaz u Kremlj. Više od 150 godina je jedinstveni spomenik Carsko zvono stajao na belom popločanom trgu u podnožju kule Ivana Velikog. Velika zvona su sačuvana u moskovskom sudu u 16 i 17 veku, ali nijedno nije ostalo do danas. Topovi su oštećeni vremenom, a najviše su ih požari uništavali. Tokom velikog požara u Moskvi 1701.godine, zvono je palo i razbilo se na komade. Carski top je najveći i najstariji top na svetu. Top je čuvan u sudu tokom vladavine sina Ivana Velikog. Top je dug 5m. Danas Carski top, smešten na nosaču, na kome se nalaze dekorativna đulad, svako teško po 1000kg, nalazi se ispred Katedrale Dvanaest apostola.

Boljšoj teatar

Izgradnja Boljšog teatra je započeta 16.01.1825.godine kada se na trgu današnjeg teatra pojavila zgrada sa lukom koji je stajao na 8 lukova i na vrhu je stajala Apolonova kočija. Ovaj teatar se smatra najvećim posle milanskog teatra „La Scala“. U drugoj polovini 19 veka Alexis Verstovsky i Alexander Varlamov su doprineli originalnosti moskovskog teatra. Oni su formirali program ruske opere. Na početku otvaranja su bile omiljene Glinkine opere, pa i danas svaka sezona započinje sa nekim komadom ovog uvaženog ruskog kompozitora.

razgledanje moskve

Tretjakovskaja galerija

Tretjakovskaja galerija-jedan od najboljih svetskih muzeja. Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, galerija Tretjakov izlaže uglavnom dela ruske umetnosti. Ima najbolju kolekciju ruskih ikona. Ako tokom odmora rešite da posetite samo jedan muzej onda bi to svakako trebala da bude ova galerija jer ćete u njoj sve videti.

Oružana palata (Muzej-riznica)

Nalazi se u sastavu Kremlja. Zgrada u kojoj je smeštena Oružana palata, izgrađena je 1851. god.U palati se čuvaju retki predmeti: carska odeća, zlatni i srebrni predmeti,rad ruskih majstora, kočije, oružje, oprema za konje…

Univerzitet Lomonosov

Moskovski državni univerzitet M. V. Lomonosov je najveći i najstariji univerzitet u Rusiji, osnovan 1755. god. Centralna kula sa 36 spratova visoka je 240 m i bila je opasana sa 4 ogromna krila za studentski smeštaj. Govori se da sadrži 30 km hodnika i 5000 soba.

univerzitet Lomonosov

Moskovski metro

Moskovski metro je podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu. Poznat je po veoma lepo ukrašenim stanicama urađenim u bogatom socrealističkom stilu. Moskovski metro ukupno ima 282,4 km pruge, 12 linija i 173 stanice. Prosečnim radnim danom u metrou se preveze 8-9 miliona putnika.

Moskovski metro

Novodevičij manastir

Ova građevina je ujedno i manastir i tvrđava. Izgrađena je početnom 16 vekai ostala skoro netaknuta što joj daje titulu najbolje očuvanog istorijskog kompleksa u Moskvi. U blizini se nalazi groblje gde su sahranjeni ruski velikani: Anton Čehov, Nikolaj Gogolj, Boris Jeljcin…

Priroda Moskve je prelepa i jednistvena. Zbog toga se ovde nalazi veliki broj parkova u kojima se možete opustiti i možda napraviti piknik u prirodi. Najpoznatiji park u Moskvi je sigurno Gorki park. Ovaj park se nalazi uz reku Moskva i ispunjen je dugim stazama za šetnju, kafeima, i jezercetom. Tokom zime je popularna destinacija za klizanje na ledu a ovde se održava i takmičenje u pravljenju skulptura od leda.

Zabava u Moskvi

Noćni život u Moskvi je veoma živ i raznovrstan. Najveći broj klubova i noćnih barova nalaze se u Tverskoj ulici koja je poznata po skupim i luksuznim mestima za izlazak koja privlače kako mlade Ruse tako i turiste.

„The city Space Bar & Lounge“ je jedan od 10 najboljih barova na svetu u kom je moguće probati različite koktele.  Nalazi se na 34 spratu hotela “ Swissotel Krasnye Holmy“, odakle se pruža prekrasan pogled na gradski pejzaž.

„Propaganda“ je jedan od najstarijih i najposećenijih klubova u Moskvi, sa barom, restoranom i diskotekom sa tehno i haus muzikom.

„A Priori“, moskovljani će vam ovaj klub opisati kao progresivan haus klub. Prostor je ogroman i obuhvata prostran podijum za igru, kao i deo sa sofama za one koji nisu ljubitelji plesa. Svetski poznati DJ-evi imaju ovde nastupe svakog vikenda. Savetujemo vam da obučete elegantnu večernju kombinaciju jer je dress code u ovom klubu jako strog.

„Američki bioskop“ (adresa: Berežkovskaja 2). Ako niste ljubitelj noćnog provoda i veče više volite da provedete u mirnoj atmosferi, predlažemo vam da posetite ovaj bioskop u kome se tokom sedan dana u nedelji daju dve projekcije dnevno, najnoviji hitovi holivudske kinematografije. Filmovi su na engleskom bez titla, a meštani Moskve mogu uzeti slušalice na kojima će čuti simultani prevod. Ako vaš nivo znanja engleskog jezika nije dovoljan da biste lepo ispratili film, savetujemo vam da ipak propustite ovaj bioskop i veče provedete možda u romantičnoj šetnji ili laganoj večeri.

Ako ste ljubitelj klasične muzike, tu je „Gelikon“ opera (adresa: Boljšaja Nikitskaja 19/16, Arbat). Ova operska kuća je poznata po tradiciji dugoj 15 godina, kao i po inovacijama koje svakodnevno uvode u svoje nastupe. Osnivač i direktor glumac Dmitrij Bertman je poznat po tome što voli da eksperimentiše sa zvukom pa klasičnu muziku često kombinuje sa rok zvukom.

Pored državnih i verskih praznika koje se slave u Moskvi, tokom godine se upravo u ovom gradu održavaju mnogobrojni festivali koji traju po više dana. Mi vam dajemo spisak najpoznatijih festivala:

Ruska nedelja mode tokom koga ćete videti modele domaćih kreatora, održava se 28.02-02.03.2012..

U aprilu se održava i „Photoforum“, državni festival fotografije.

Internacionalni filmski festival se održava u ruskoj prestonici u junu i okuplja sve filmofile.

tverska ulica moskva

Letnji balski festival je u julu. U Rusiji su rodjeni najbolji svetski kompozitori, i napisani najbolji komadi, pa zato savetujemo da ako boravite u Moskvi tokom jula, nikako ne propustite ovaj kulturni događaj.

Ruski festival vina se održava u novembru i posebno je popularan među starijim meštanima. Ukoliko ste ljubitelj dobrog vina i ukoliko posetite ovaj festival, probaćete vina ruskih vinskih majstora.

Ugostiteljski objekti u Moskvi

U Moskvi postoji veliki broj restorana. Usluga u moskovskim restoranima je na zavidnom nivou, i svaki odiše posebnom atmosferom. Svako može da izabere restoran po svom ukusu. Odlaskom u restorane vi upoznajete ne samo kuhinju vec i kulturu i običaje ruskog naroda. Svakako vam naravno preporučujemo da probate ruske specijalitete: blini, šašljik, borš, moroženoe… Samim tim što se većina restorana nalazi u samom centru Moskve, u sklopu starih zdanja, čućete ineteresantne priče vezane za ta zdanja.

Kafe „Puškin“ – adresa: Tverski bulevar br 26-A. Jedan od najboljih restorana stare ruske kuhinje. Ambijent je osmišljen u baroknom stilu, i odiše istorijskom atmosferom. Radno vreme 24h, letnja terasa, besplatan parking, muzika uživo, animacija za najmlađe, besplatan internet…

Restoran „Bočka“ – adresa: 1905.godine br 2. Restoran otvoren 1996.godine. Osvojio je Moskovljane ukusnom hranom i prijatnom atmosferom. Enterijer je specifičan, sa kaminom, vitražom, starinskim lusterima, venecijanskim ogledalima…

Restoran brze hrane „Elki-Palki“ – adresa Tverskaja 5/6; Novi Arbat 11. Ukoliko želite da probate tipičnu rusku kuhinju po povoljnim cenama, preporučujemo upravo ovaj restoran. Dvospratni objekat, u ruskom rustičnom stilu će vas oduševiti sa svojom prijatnom i gostoljubivom atmosferom.

Restoran „Godunov“ – adresa Teatraljnaja 5/1. Ruski narod je oduvek voleo kvalitetnu i obimnu hranu. Restoran privlači kako žitelje tako i turiste, koji dolaze sa željom da upoznaju rusku tradiciju i specijalitete. Za pripremanje jela se koriste stari recepti, na osnovu kojih se pripremala hrana ruskim carevima. Stilizovan nameštaj i dekorativni elementi savršeno oslikavaju staroruski stil. Konobari vas uslužuju u narodnoj nošnji, a orkestar vas zabavlja sa ruskim narodnim pesmama i igrama.

Pored ovih restorana naići ćete na mnoga mesta gde služe i orijentalnu, japansku, kinesku, italijansku kuhinju i dr.


Vašoj pažnji svakako preporučujemo i čuveni Kafe Puškin

Kafe Puškin u Moskvi – jedinstveno mesto na celom svetu