Niška banja

Niška Banja je turističko mesto prepuno nalazišta izvora tople lekovite vode, koji su bili poznati još za vreme starih Rimljana. Od tada pa do danas nalazila je svoje mesto u svakoj epohi, uklapajući svoje prirodno bogatstvo sa životom ljudi.

Ova banja je jedno od najstarijih lečilišta u našoj zemlji, sa umereno-kontinentalnom klimom na visini od 250 m. Pogodna i umirujuća klima i kvalitet mineralnih voda pružaju mogućnost za odmor i rekreaciju na jednom mestu.

Na samo 10 km od Niša, u blizini međunarodnog puta Niš-Sofija, Niška banja je turističko mesto koje neizostavno treba posetiti. Cena obuhvata noćenje, pun pansion i terapije koje lekar prepiše.

Smeštaj i medicinski program

Institut za lečenje i rehabilitaciju „NIŠKA BANJA“- NIŠ

Medicinski program

Institut “Niška Banja” je institucija u okviru koje se obavlja celokupna zdravstvena aktivnost u Niškoj Banji.

Institut raspolaže sa:

 • 6 velikih bazena za hidroterapiju
 • 2 manja bazena
 • 65 kada za individualne vezbe
 • 56 ležaja za aplikaciju blata
 • 3 sale za kinezi i fizikalnu terapiju
 • 2 sale za elektro i 1 za helioterapiju
 • 20 lekarskih ordinacija itd.

Institut je deo Medicinskog fakulteta u Nišu, u kome se obavlja nastava iz reumatologije, balneoklimatologije i kardilologije.

Specijalizacije centra:

 • Zapalenjski reumatizam
 • Kardiovaskularne bolesti
 • Bolesti lokomotornog aparata
 • Neuropsihijatrijski poremećaji i obolenja
 • Obolenja respiratornih organa
 • Ginekološka obolenja

Sportski program
Posetioci Niške Banje, pored odmora mogu se baviti sportom i rekreacijom, pri čemu su im na raspolaganju brojni fudbalski i teniski tereni, zatvoreni bazeni, paraglajding na obroncima planine Koritnik leti i skijanje zimi, zatim lov na reci Nišavi, škola jahanja na hipodromu “Jabučilo”, kuglana i kazino.

Ekskurzije

Bojanine vode

Bojanine vode se nalaze nedaleko od Niške Banje (15 km), na obroncima Suve planine. Prijatni klimatski uslovi, čist i svež vaduh omogućavaju prijatne šetnje u letnjim mesecima, a u zimskim skijanje na 320 m nadmorske visine;

Sićevačka klisura

Sićevačka klisura se nalazi na samo 2 km od banje na putu ka Dimitrovgradu, dugačka 17 km, kroz koju protiče reka Nišava. U klisuri se nalazi Sićevački manastir izgrađen 1664., a restauriran 1875. godine, nakon razaranja od strane Turaka. Na obali Nišave nalazi se selo Sićevo u kome se nalaze kolonije književnosti i umetnosti, koje je osnovala slikarka Nadežda Petrović 1905. godine;

Klisura Jelašnica

Klisura Jelašnica je udaljena od Niške Banje 3 km, kroz koju protiče Studenička reka. Klisura počinje od sela Jelašnica koje datira još od 1498. godine. Mnoga arheološka istraživanja pokazuju da je naselje postojalo još u vreme neolita, a u samoj klisuri se mogu videti ostaci utvrđenja usečenih u stenu;

Niš

Niš – jedan od većih gradova i kulturnih centara Srbije se nalazi na 10 km od banje. Što se tiče kulturnoistorijskog nasleđa Niška tvrđava je jedna od reprezentativnih spomenika prošlosti. Izgrađena je 1723. godine i pripadala je tadašnjem rimskom gradu Naisusu. Pored tvrđave mogu se posetiti brojni muzeji sa arheološkim iskopinama XVIII i XIX veka. Grad raspolaže sa brojim pozorištima, bioskopima, restoranima, barovima, poslastičarnicama i shoping centrima.