Porto Montenegro

Porto Montenegro je lukzuzna marina za jahte smeštena u Tivtu i predstavlja jednu od najeksluzivnijih marina na celoj Jadranskoj obali. U kompleksu Porto Montenegro se nalazi marina (za jahte od 12 do 150 metara dužine, 184 veza), rezidencije i poslovni prostori. Porto Montenegro je naselje oko marine i matična luka za jahte, koji su osmišljeni tako da zadovoljavaju potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte. Na samoj obali mora i sa arhitekturom koja odražava arhitekturu Kotora i Perasta, još iz doba Venecijanske republike, Porto Montenegro predstavlja zanimljivu kombinaciju tradicionalnog, arhaičnog i ultramodernog. Smešten u zaklonjenom Bokokotorskom zalivu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a na mestu negdašnjeg Austrougarskog mornaričkog remontnog zavoda.

Trenutni kapacitet marine je 185 vezova sa pratećom infrastrukturom i Yacht Assist tim zadužen za pružanje najrazličitijih usluga i informacija korisnicima marine, od rešavanja problema eventualnih kvarova pa do organizovanja izleta. Od 2010. godine Porto Montenegro je stekao status graničnog prelaza tako da se čitava carinska procedura može obaviti u marini, a klijentima je u svakom trenutku na raspolaganju i mogućnost snabdevanja gorivom, koje je oslobođeno svih dažbina. U Porto Montenegru osim pored velikog broja radnji nautičke opreme, brokerskih agencija, butika, beauty i frizerskih salona postoji i prostor za rekreaciju sa teretanom, pilates i yoga studijom, kao i teniskim i skvoš terenima, kuglanom. Yachting klub Porto Montenegro organizuje regate, časove veslanja, trke motornih čamaca, časove pravljenja drvenih čamaca i slične događaje.

Pristup Porto Montenegru je izuzetno jednostavan jer se u blizini nalaze čak tri međunarodna aerodroma. Najbliži, Aerodrom Tivat, udaljen je samo nekoliko minuta vožnje od Porto Montenegra. Osim marine, naselje Porto Montenegro obuhvata i prostrane apartmane na samoj obali mora, restorane i kafiće sa dobrim provodom, kao i veliki izbor kulturnih aktivnosti i događaja preko cele godine. Prelep pogled na Bokokotorski zaliv obuhvata i neke od najgrandioznijih i najelegantnijih jahti koje plove svetskim morima. Svaki objekat ima obezbeđen parking prostor dovoljne veličine da podmiri svakodnevne potrebe posetilaca.

Fascinantan je podatak da je kroz Porto Montenegro prodefilovalo nekoliko stotina hiljada turista koji su boravili u Tivtu, ali i drugim mestima crnogorskog primorja i koji su bar na nekoliko sati boravili u ovom nautičko-turističkom kompleksu, vođeni novim sloganom „ako nisi posetio Porto, nisi ni bio na crnogorskoj obali“. Vlasnika skupocenih jahti i drugih plovila koji su bili privezani uz gatove ove marine također nije nedostajalo, a posebno je atraktivna bila višednevna poseta ruskog milijardera i vlasnika londonskog fudbalskog kluba „Čelsi“, Romana Abramoviča, usidren u luci sa svojom megajahtom „Eclipse“, koja sa svojom dužinom od 163 metra slovi za najveći privatni brod na svetu. Za ljubitelje statistike valja reći da je pored apsolutnog rekordera, pomenute megajahte „Eclipse“, samo u prva tri meseca protekle letnje sezone u Porto Montenegro uplovilo još 744 jahte (najviše u julu – njih 342), 170 megajahti, od čega su 82 bile dužine do 40 metara. Do 50 metara bile su duge 44 jahte, 24 ih je bilo do 60 metara, a 14 su bile dugačke do 70 metara.

Napisao: Aleksandar Devetak