Sveti Stefan

Sveti Stefan je jedinstveno mesto na planeti, maleno ostrvo – srednjevekovni grad i neobičan hotel čiji hodnici su uske mediteranske ulice a apartmani stare kamene kuće… Ovde doslovno svaki kamen miriše na neka davna, zaboravljena vremena kada su u ovim kućama živeli ljudi iz plemena Paštrovića i čija su se deca igrala na malenim svetostefanskim pjacetama…

sveti-stefan-hotel1

Sveti Stefan se prvi put pominje davne 1442. godine. Bio je on tada grad-tvrđava koju su Paštrovići sagradili kako bi se ovde sklanjali iz okolnih sela pred najezdom gusara i Turaka… a sagradili su ga upravo i baš zahvaljujući turcima, od blaga koje su im zarobili… Narodno predanje kazuje da to bejahu s početka XV veka kada su se Paštrovići, odazvavši se pozivu Kotorana da im pomognu u borbi vrali iz boja… Negde u Jazu, u dnu Grbaljskog polja, napadnu turske galije porobe ih i domognu se bogatog plena…

Složni Paštrovići složiše se i sagradiše tvrđavu u kojoj je svako od dvanaest paštrovskih plemena sagradilo po jednu kuću. Tvrđava je služila kao sklonište meštanima.

Na Svetom Stefanu, na pjaci kod gradskih vrata, paštrovski sud „Bankada“ je četiri veka delio pravdu i rešavao sporove, pa je ono nazvano “mjesto od pravde”. Poslednje zasedanje plemenskog suda održano je 1929. godine.

sveti-Stefan-Crna-Gora

Sveti Stefan je od tada polako gubio svoj sjaj i postao ribarsko selo sa skromnim brojem žitelja koji su se konstantno iseljavali da bi konačno, 1955. godine čitavo ostrvo iseljeno, rekonstruisano, renovirano i pretvoreno u najneobičniji „Grad-hotel“ na svetu. Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su orginalni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najsavremeniji hotelski komfor. Hotelski kompleks je dobio i bazen, restoran i tri terase sa predivnim pogledom na more. Sveti Stefan je danas veličanstven. Satkan od luksuza, udobnosti i predivnih plaža, pruža neku vrstu posebne autonomije, samostalnosti, inspiracije i intime, koju većina poznatih hotela nema te je stoga i njihovo omiljeno okupljalište. Ovde su svojevremeno uživali poznate javne ličnosti i državnici. Neki od njih su sovjetski maršali: Semjon Timošenko, Andrej Antonovič Grečko, Ivan Jakubovski, književnici Sndre Marlo (André Malraux), Alberto Moravia, sovjetski kosmonauti predvođeni Gagarinom, grčki kompozitor Mikis Teodorakis, filmske zvezde: Sofia Loren, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone, manekenka Klaudija Šifer i mnogi drugi. Na Svetom Stefanu je 1992. odigran meč između šahista Bobbyja Fischera i Borisa Spaskog.

Jedna od vila koja se nalazi uz samu prevlaku koja ostrvo povezuje sa kopnom. Villa „Montenegro“, nagrađena je 2006. godine prestižnom nagradom “Five Stars Diamond” koju dodeljuje američka Akademija ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga.

Прикажи већу мапу

Napisao: Miroslav Bronzić