Samara – Perm – Samara

Redni broj 5 od 01.02.2022.

07.08 – 17.08.2022

Brod „Fjodor Dostojevski”
SAMARA – PERM – SAMARA


PRVI DAN 07.08 – BEOGRAD – SAMARA

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla dva sata pre leta, SU 2095 07.08 u 15:45h. Dolazak u Samaru sa presedanjem preko Moskve u 01:25h po lokalnom vremenu.

Transfer i smeštaj u hotel. Noćenje.

.

 


DRUGI DAN 08.08 – SAMARA

Nakon doručka sledi panoramsko razgledanje grada „Dobrodošli u Samaru“.

Ovaj, uistinu velelepni grad se nalazi na ušću istoimene reke u Volgu, karakterišu ga divni pejzaži, laganiji tempo života, tradicionalno rusko gostoprimstvo, očuvane stare trgovačke kuće i vile od kamena. Samara je grad poznat i po velikom broju spomenika i skulptura koji su posvećeni kako realnim ljudima, tako i likovima iz filmova i knjiga.

Saznaćete kada i ko je osnovao tvrđavu u Samari, zašto su ovaj grad nazivali „Jerusalimom na Volgi“ i „Ruskim Čikagom“ i još mnogo toga. Posetićete muzej „Bunker Staljina“ – najdublja građevina iz vremena Drugog Svetskog rata, čije se postojanje držalo u strogoj tajnosti skoro 50 godina. Razgledanje završavamo u „Žiguljevskoj pivari“ gde ćete imati mogućnost da probate 5 vrsta piva, naučiti kako se pravilno pije pivo i kako napraviti razliku između različitih vrsta istog. Dolazak i smeštaj na brod. Isplovljavanje u 18:00h.


TREĆI DAN 09.08 – KAZANJ od 15.00 do 21.00

Kazanj je glavni grad savezne republike Tatarstan i centar ruskog islama. Veliko je industrijsko, trgovinsko i kulturno središte. Grad leži na ušću reke Kazanke u Volgu.
Obilazak grada autobusom sa posetom čuvenom Kazanskom Kremlju. U srcu grada, u samom Kremlju, se takođe nalaze crkva Preobraženja i u njenoj neposrednoj blizini džamija Kul Šarif.

Videćete i Kazanski univerzitet – jedan od najstarijih ruskih univerziteta, sportske hale, most Milenijum… Ekskurziju završavamo šetnjom pešačkom ulicom Bauman, glavnom promenadom grada koja spaja Kazanski Kremlj sa glavnim gradskim trgom Tokaj.


ČETVRTI DAN 10.08 – ČISTOPOLJ od 08.00 do 14.00

Čistopolj je grad u Rusiji, u republici Tatarstanu. Nalazi se na levoj obali reke Kame. Izvorno je grad bio selo, a od 1781. dobio je status grada. Grad ima mnogo istorijskih i kulturnih znamenitosti arhitektonske strukture. Uglavnom imaju status regionalnih atrakcija. Zastupljena je prehrambena industrija (meso, riba, mlečni proizvodi, pekara). Svake godine ovaj grad posećuju hiljade turista iz Rusije i drugih zemalja. Ipak, znamenitosti Čistopolja su uglavnom regionalnog značaja.

Znamenitosti su: Katedrala sv.Nikole, Crkva Ikone Bogorodice, Nur džamija, Muzej Borisa Pasternaka…Slobodno vreme za upoznavanje grada.


PETI DAN 11.08 – SARAPUL od 17.00 do 20.00

Grad u pokrajini Udmutriji. Veliko je pristanište na reci Kami, 66 km jugoistočno od Iževska.

Sarapul je drugi po veličini grad u Udmurdskoj republici, prostire se na desnoj obali reke Kame. Razgledanje grada u kome je rođena Nadežda Durova, prva žena oficir Ruske armije, ađutant feldmaršala Kutuzova. Grad obiluje prelepim crkvama, a od 1657. u znak sećanja na čudesno spasenje grada od kuge, svake godine se održavala litija sa čudotvornom ikonom Sv. Nikole, sve do 1918. godine, što je najstarija pravoslavna litija u Rusiji. Krajem XIX veka u gradu je bila dobro razvijena kožarska i obućarska industrija, pa je Sarapul prozvan domovinom čuvenih čizama koje škripe.


ŠESTI DAN 12.08 – PERM od 08.00 do 19.00

Perm je jedan od deset najvećih i najznačajnijih gradova Ruske federacije, smešten tačno na granici Evrope i Azije, na obroncima Urala i na obalama reke Kame. Pozicija ovog grada je i više nego interesantna. Upravo je ovde najistočnija tačka Starog kontinenta zahvaljujući ćemu će Vam domaćini reći „Evropa počinje od nas”. Perm je i jedan od privilegovanih gradova kroz koje prolazi trasa čuvene Transsibirske železnice – svojevrsnog ruskog „Orient Express-a“.

Možda niste znali, ali baš ovde, u Permu je sedište Lukoil-a, a kada je privreda u pitanju, zanimljiva je i činjenica da se u Permu kuju i štampaju ruske Rublje.

Grad je veoma lep, sa prostranim trgovima i parkovima ukrašenim mnogobrojnim monumentalnim skulpturama koje simbolizuju, naravno – pobedu, rad i kulturni napredak najveće zemlje univerzuma. Razgledanje grada autobusom, sa posetom muzeju artiljerije na otvorenom.


SEDMI DAN 13.08 – ČAJKOVSKI od 08.00 do 13.00

Čajkovski je grad u Permskom kraju. Nalazi se 325 km jugozapadno od Perma. Sa svojih 84.000 stanovnika, predstavlja relativno mali, ali i mlad grad. Nastao je 1955. god. kada je nedaleko od sela Sajgatka izgrađena hidrocentrala Votkinskaja na reci Kami. Grad je dobio ovaj naziv po poznatom ruskom kompozitoru P. I. Čajkovskom, čija je domovina bila Votkinsk, 40km od Čajkovskog. Grad ima nekoliko muzeja galerija, kao i skijalište.
Ekskurzija u etno kompleks Sajgatka autobusom. Tokom ekskurzije posetićete muzej Imanje starog seljaka-vernika s kraja XVIII i početka XIX veka. Za ovaj etno kompleks kažu da se nešto autentičnije retko može naći u ovim krajevima i da ga vredi obići.


OSMI DAN 14.08 – ELABUGA od 11.00 do 15.00, NIŽNEKAMSK od 16.00 do 19.00   

Elabuga je grad u republici Tatarstan, koji se nalazi na ušću reke Tojme u Kamu. Osnovan je u drugoj polovini XVI veka kao pogranično utvrđenje Povolške Bugarske. Ruševine tog utvrđenja su sačuvane do danas. Od znamenitosti koje nikako ne treba zaobići, ovde su muzej Ivana Šiškina, muzej Seoski posed Nadežde Durove i muzej Marine Cvetajeve.

Obilazak grada autobusom sa posetom Elabuškog naselja na čijem trgu se nalazi spomenik arhitekture i arheologije – Čjortovo gorodišče (u prevodu Đavolja građevina). Sledi poseta dva muzeja – muzej Medicine, koji se nalazi u zgradi nekadašnje bolnice i muzej Imanja N. A. Durove koja je bila heroj Otadžbinskog rata.

Neverovatan grad Nižnekamsk se nalazi na levoj strani obali reke Kama. To je najveći centar za preradu nafte u Rusiji. Smešten na obalama Kama, u blizini gradske obale. Neobično lepa legenda kaže da se sredinom 17. veka , Mohamed našao u blizini prirodnog izvora ikone sv. Nikole čudotvorca. Od tada se ovo mesto smatra svetim, obožavaju ga pravoslavci i muslimani. Izvorska voda ima lekovita svojstva i distribuira pozitivnu energiju. Razgledanje ovog sunčanog grada autobusom, uz posetu Svetom Kljucu.


DEVETI DAN 15.08 – SVIJAŽSK od 09.00 do 12.00, KAZANJ od 14.00 do 15.00

Svijažsk je osnovan 1551. godine, za vreme vladavine Ivana Groznog. Bilo koje krstarenje veličanstvenom Volgom ili obilazak riznica ruskih kultura biće nepotpun bez posete Svijažsku – malom selu u Zelenodolskoj oblasti Tatarstana.

Ostrvo-grad Svijažsk – mesto sa bogatom istorijom i impresivnom količinom atrakcija. Na teritoriji Svijažska nalazi se više od 30 lokaliteta kulturne baštine, od kojih je većina priznata kao spomenici od saveznog značaja. Crkve i manastiri svedoci su događaja u posljednjih 5 vekova. Ostrvom prolaze popularne rute za krstarenje iz Kazanja, a svake godine sve više otkrića očekuju turiste: Svijažsk se aktivno obnavlja i postepeno dobija značenje muzeja na otvorenom. Slobodno vreme za upoznavanje grada.


DESETI DAN 16.08 – SAMARA

Doručak. Uplovljavanje u Samaru oko 10:00h. Transfer i smeštaj u hotel. Slobodno vreme.


JEDANAESTI DAN 17.08 SAMARA – BEOGRAD

Transfer do aerodroma, let za Beograd sa presedanjem SU 1217 u 06:35h. Sletanje u Beograd na aerodrom Nikola Tesla u 14:15h po lokalnom vremenu.


*Jednokrevetne kabine na upit


NAČIN PLAĆANJA

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%.
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši po srednjem kursu NBS-a na dan uplate.

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) sa presedanjem na relaciji Beograd-Samara-Beograd,
 • Aerodromske takse,
 • 1 kofer do 23kg težine (višak prtljaga se dodatno naplaćuje), ručni prtljag do 10kg
 • Smeštaj u hotelu „Vestrum“ 3* u Samari, u dvokrevetnim i jednokrevetnim standardnim sobama, prema uplaćenom aranžmanu, na bazi noćenje-doručak (švedski sto)
 • Smeštaj u odgovarajuće kabine,
 • Pun pansion na brodu,
 • Svi transferi navedeni u programu,
 • Sve ekskurzije navedene u programu,
 • Usluge pratioca grupe i lokalnih vodiča,
 • Zabavni program na brodu,
 • Kapetanska večera,
 • Troškovi organizacije putovanja.

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE

 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Zdravstveno osiguranje,
 • Osiguranje od otkaza putovanja i/ili Covid-19 osiguranje,
 • PCR test,
 • Bakšiš za posadu broda,
 • Individualni troškovi.

NAPOMENE

 • U hotelske sobe se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska). Opisi hotela su informativnog karaktera i preuzeti sa web-stranice hotela. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru hotela organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od hotela.
 • Postoji mogućnost promene hotela na istoj lokaciji, iste kategorizacije.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš, dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni…).
 • Za pasoše republike Srbije viza nije potrebna.
 • Prilikom prijave se obavezno dostavljaju podaci iz važećeg pasoša. Važnost pasoša je minimum 6 meseci nakon datuma izlaska iz Rusije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih okolnosti (npr.gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenih za obilazak…).
 • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni cenu aranžmana, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih (minimum 15 putnika) otkaže putovanje, o čemu je dužan da obavesti putnike najkasnije pet dana pre početka putovanja.
 • Avio kompanija zadržava pravo promene vremena leta, kao i iznosa aerodromskih taksi.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene cene aranžmana, usled promene tarifa prevoznika.
 • Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa.
 • Na brodu ima WI-FI internet, samo u barovima.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja,  koji su sastavni deo ovog programa.


Hotel „Vestrum“ 3*, Samara

Adresa: Komsomolskaya 7, Samara.

Hotel se nalazi 200 m od reke Volge, od aerodroma udaljen je 50 km. Sve sobe sadrže klima uređaj, privatno kupatilo i besplatan Wi-Fi.

Fotografije i opis hotela možete pogledati na stranici http://vestrum-hotel.ru/


BROD „FJODOR DOSTOJEVSKI“

Brod je sagrađen u Nemačkoj 1981 godine. Kapacitet broda: 260 ljudi, a broj paluba 4.

Brod ima: restoran, 2 bara, koncertnu salu, salu za odmor, medicinski blok, suvenirnicu, sunčanu palubu.

Sve dvokrevetne kabine su spoljašnje, veličine oko 7.5m². Imaju dva ležaja, ormar, klimu, frižider, kupatilo (tuš kabina).


ORGANIZATOR PUTOVANJA: “R-TOURS” BEOGRAD, licenca kategorije A, OTP 92/21 od 14.09.2021.

ulica Kneginje Zorke 10, tel + 381 11 344-40-45, 344-49-32; 344-40-46
office@rtours.rs | www.rtours.rs