Zlatibor

Zlatibor je planina nestvarne lepote, prostranih proplanaka na kojima planduju čobanska stada ,bujnih pašnjaka i bistrom  vodom prebogatih planinskih potoka…

 

Zlatibor je idealno turističko odredište u odnosu na lokaciju na kojoj se nalazi, na pola puta između Beograda i Crnogorskog primorja pa mnogi turisti svoje godišnje odmore provode, pola na moru, pola na planini. Razmislite o ovoj kombinaciji, zašto da ne?!

Klima je gotovo idealna. “Ruža vetrova” se rascvetava upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, a zime blage što uistinu, i nije pogodno za zimski i ski turizam ali Zlatibor i nije planinski centar ovog tipa. Najzad, ako baš ne možete bez skijanja, znajte da ovde snega ima od oktobra do maja a postoje i skijaške staze.

Na zlatiboru praktično ne postoji turistička sezona, atraktivan je tokom cele godine a dužina boravka turista se kreće od tzv. „produženog vikenda“ do provođenja celog godišnjeg odmora.

 

Skriven među prastarim visijama divljeg Balkana, Zlatibor je od davnina bio utočište raznih plemena. Na njegovim velelepnim gorama vekovima su se smenjivali Iliri, zatim Sloveni, slavni Rimljani, Turci, da bi na kraju postao utočište hajduka. Iako je ova planina bila domaćin mnogim narodima uspela je da očuva bogatstvo svoje prirode.

Ipak, turizam na Zlatiboru počinje da se razvija tek u „novijoj“ istoriji i to u momentu kada ga je zvanično posetio kralj Srbije Aleksandar Obrenović. Još jedna krunisana glava, kralj Srbije, Petar Prvi Karađorđević, odlučio se, 1905. godine, provesti odmor na Zlatiboru i od tada turizam počinje kontinuirano da se razvija sve do današnjih dana.

Zlatibor je danas pre svega poznat kao klimatsko lečilište, vazdušna banja, centar planinskog, rekreativnog, lovnog, ribolovnog i, poslednjih decenija, zdravstvenog turizma.

 

Po Zlatiboru i njegovom okruženju razasuto je 26 različitih objekata srpske duhovnosti, među kojima su najinteresantniji: manastiri – Uvac (iz 12. veka), Banja (12. vek), kod Priboja, i Mileševa (13. vek), kod Prijepolja, crkve brvnare koje datiraju iz 18. veka u selima Donja Jablanica, Dobroselce, Kućani. Pažnju turista neizbežno privlače i prelepa Zlatiborska jezera, izvor Bele vode (koja važi kao lekovita), pećine – Stopića, u selu Rožanstvo, i Potpećka (kod istoimenog užičkog sela), i selo Sirogojno, poznato po svojim pletiljama i Etno-parku, magična planina Tara, Zlatar, Perućac sa veštačkim jezerom…, i još desetine drugih manjih izletišta, kao stvorenih za rehabilitaciju čitavog ljudskog tela i psihe od stresne svakodnevice.

Sportski program na Zlatiboru

Za sve ljubitelje sporta i rekreacije, ponuda Zlatibora raspolaže mnogim sportskim terenima za košarku i fudbal na otvorenom, salama za mali fudbal i tenis (Hotel “Palisad”), bazenima na otvorenom ( Hotel “Olimp”) i zatvorenom (Hotel “Palisad”), brojnim teretanama, trim salama i saunama (Hotel “Olimp”, “Palisad” i “Zlatibor”), kao i mogućnošću bavljenja zimskim sportovima. Čist vazduh i nadmorska visina pružaju idealne uslove za pripremu sportskih ekipa; organizaciju letnjih košarkaških kampova; školu paraglajdinga; školu tenisa, skijanja i plivanja.

Kulturni program

Pored odmora i rekreacije svoj boravak na Zlatiboru možete obogatiti posetom mnogobrojnim lokalitetima. Spoj netaknute prirode i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 


Predlažemo Vam da posetite:

  • “Staro selo”, etnografski muzej pod otvorenim nebom u Sirogojnu, koji odiše vremenom, materijalnim i duhovnim karakteristikama prošlosti dinarske regije. U okviru muzeja se nalazi oko pedeset originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko dve hiljade eksponata. Zanatlije svojim starim alatima izrađuju predmete od zemlje i drveta, kao i autentične i osobene nacionalne suvenire;
  • “Šarganska osmica” – pruga nastala 1925. godine dobila je naziv po neobičnoj putnoj petlji u obliku broja osam, koja je spajala Užice i Višegrad. Danas predstavlja pravu turističku atrakciju, smeštena na planinskom prevoju Šargana, između Tare i Zlatibora i prolazi kroz impresivan predeo. Duga je 13,5 km (Šargan Vitasi-Mokra Gora), a na njoj se nalaze 22 tunela, desetak mostova i vijadukta. U turističkoj ponudi šarganske osmice nalazi se kuća čuvenih proroka Tarabića u Kremnima, motel visoke kategorije u Mokroj Gori, apartmansko naselje Jatare u srcu planine Šargan, “živo” etno selo kod “devetke” itd.
  • Stopića pećina u Rožanstvu– jedna od malobrojnih istraženih kraških pećina Zlatibora, koja ga izdvaja od svih okolnih planina. Pećina je duga 2000 m, sa visinom svoda 50 metara. Posebno su interesantne bigrene “kade”, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada nadođe, pretače se iz njih u vidu jedinstvenih kaskada;
  • Manastir Uvac u selu Strublo;
  • Murtenica-nekadašnja “hajdučka planina”, jedinstvena zbog rasporeda vegetacije. Ukoliko ste u poseti ovom lokalitetu zanimljivo je obići Hajdučku česmu, Hajdučicu, Baricu, Rekače i Pragovo gde možete napraviti i piknik;
  • Kanjon Crnog Rzava, čije su padine obrasle tako gustom šumom da odaju utisak prašume. Posebno su atraktivne Velike Livade, Zaton, Gudura i Previja.
  • Tornik- jedan od visova Zlatibora (1496m), za čiju posetu je potrebna dobra psiho-fizička kondicija i veliki trud, koji će se na kraju isplatiti predivnim pogledom na krajolik;
  • Rodna kuća Dimitrija Tucovića u Gostilju;
  • Crkva u Sirogojnu.