Niš

Šta ima da se vidi u Nišu? Možda niste znali ali ima mnogo toga!
Pomenimo za početak da je u njemu rođen rimski imperator i prvi hrišćanski car Konstantin Veliki, osnivač Istanbula. Pojmimo sada, bar odprilike koliko je star ovaj grad… Šta se sve izdešavalo u međuvremenu…

Najveći procvat grad je doživeo u periodu 317-334 godine, u vreme kad je car često putovao ovim prostorima i boravio u Naisusu. U to vreme Naisus je postao značajan centar sa Carskom rezidencijom. U bližem okruženju grada (gradskom predgrađu) formirana su seoska gazdinstva – vile rustike, u kojima se stalno ili povremeno boravilo. Najznačajnije naselje toga tipa bila je Medijana, udaljena od centra grada oko 3 milje. Na Medijani je podignut veliki ekonomski i rezidencijalni kompleks sa nizom luksuznih vila, ekonomskih i drugih objekata. Naselje je nastavilo da živi i posle Konstantinove smrti 337 godine.

Na obali reke Nišave, na ostacima rimskog vojnog logora Kastruma, kasnije rimskog grada Naisa, preko razorenog manjeg vizantijskog i srednjevekovnog utvrđenja, Turci su početkom 18. veka podigli snažnu tvrđavu, jednu od najznačajnijih znamenitosti Niša..
Niška tvrđava  je građena od 1719 do 1723. godine kulukom lokalnog stanovništva, carigradskih kamenorezaca i zidara. Osim dobro očuvanih zidina i kapija sačuvani su i brojni objekti unutar tvrđave iz raznih perioda: arsenal, hamam, mezulane, Bali – begova džamija, barutana i zatvor iz turskog doba.

Niška tvrđava spada među najstarije i najvrednije kulturne znamenitosti Niša i kulturno-istorijske spomenike Srbije. Takođe,  predstavlja i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Niša. Preteču tvrđave na današnjem mestu predstavlja logor rimskih legionara, a pre toga je možda ovde egzistiralo naselje Kelta.
Bedemi Tvrđave Niš zajedno sa još neistraženim ostacima ranijih epoha, čine značajan spomenik kulture stavljen pod zaštitu zakona maja 1948. godine, a 1979. godine Tvrđava je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja.

Ćele-kula je takođe jedan od simbola grada Niša. Predstavlja spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji su Turci, uznak odmazde, sazidali od lobanja poginulih srpskih ratnika u bici na Čegru. Nalazi se na 4 km od centragrada, na putu ka Niškoj Banji. Svrstana je u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i danas predstavlja muzejski objekat.

Kula Čegar, simbola vojnog utvrđenja, predstavlja spomenik podignut junaku Stevanu Sinđeliću. U polukružnoj niši spomenika na Čegru nalazi se njegova Bista. Važno je napomenuti da je spomenik podignut povodom. pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine a prethodno obeležje mesta na kome je bila čegarska bitka podignuto je 1878. godine sa natpisom: „Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš“.

Niš

Jedan od razloga za vaš odlazak do Niša može da bude i Niški aerodrom Konstantin Veliki sa koga poleću ili na koga sleću avioni tzv. niskotarifnih avio kompanija. Ukoliko putijete u „beli svet“ a želite jeftine avio karte, na pravom ste mestu tj. na sajtu turističke agencije koja ih prodaje i na straniciposvećenoj Nišu odakle ćete, možda, poleteti… Tom prilikom ne propustite da obiđete nabrojane znamenitosti Niša.

jeftine avio karte

Geografski, Niš se nalazi na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca. Od Beograda je udaljen 235 km.

O nastanku Niša postoji predanje da ga je sagradio kraljević Niša kamenom sa obližnje humske čuke. Ima dokaza da je Niš naseljen već u praistorijsko doba. Jedan vojnik iz inženjerske jedinice iskopao je 1878.god. iznad tvrđavskog mosta 153mm dugu sekiru-čekić, napravljenu od bazalta, koga ima u okolini Ostrovice u klisuri Nišave. Druga sekira-čekić od 155 mm grublje izrade nađena je kod starih grobova pokraj Niša, a jedna kamena testera kod Vrežine. Svi nalazi iz perioda od 4000 god.p.n.e. mogu se videti u Arheološkom muzeju u Nišu.
Grad je dobio ime od reke Nišave koja kroz njega protiče i koji su keltski prastanovnici zvali Navissos. Svaki osvajač je davao svoje ime gradu. Rimski Naissus, vizantijski Nysos, slovenski Niš, nemački Nissa.